Småbarnsåldern, 2-6 år

2 år
Vid 2 års ålder kan barnet gå i trappor och springa utan att ramla. Barnet tycker om att växla tempo, det går, springer, hoppar och skuttar, väjer för hinder utan att falla och tvärstannar. Barnet talar flera ord i en följd som blir till en hel mening.
I 2-3-årsåldern har alla 20 mjölktänderna kommit.

3 år
Vid 3 års ålder är balansen mycket god. Trehjulingen behärskas allt bättre, det kan trampa, styra och se sig om när det cyklar. Även händer och fingrar har blivit säkra. Barnet kan lätt äta själv.

4-5 år
Vid 4-5 års ålder är finmotoriken god och barnet ritar, klipper, syr, skriver siffror och bokstäver. De utvecklar språket och är vetgiriga. 5-åringen rör sig nästan som en vuxen. I den åldern är barnet lugnt och harmoniskt.

6 år
I 6-årsåldern är barnet inne i en kraftig tillväxtperiod. Armar och ben blir långa. Barnet blir fumligt, klumpigt och har svårt att kontrollera sina rörelser. Det blir en tydlig tillbakagång. Detta irriterar barnet som har svårt att acceptera sina förlorade färdigheter. I 6-årsåldern börjar barnet tappa mjölktänderna och de ersätts av de permanenta tänderna som i vuxen ålder är 32 st.