Olika tekniska undersökningsmöjligheter krävs i regel för att ställa en säker diagnos.
Mätning av puls, blodtryck, kroppstemperatur och andning
Klinisk-kemiska laboratorieundersökningar av blod, urin, avföring, kräkning och upphostning kan bidra till diagnostiseringen genom mängden och eventuella främmande produkter.
Exempel på blodprov är SR och Hb. SR betyder sänkningsreaktion "sänka" och provet mäter med vilken hastighet de röda blodkropparna sjunker till botten på provröret inom en timme. I stället för SR är CRP ett vanligt blodprov för diagnostisering. CRP betyder c-reaktivt protein och förekommer i mycket låga koncentrationer hos normala, friska individer. CRP stiger snabbt vid inflammationer som är orsakade av bakterier. Vid vissa sjukdomstillstånd sjunker blodkropparna mer och snabbare. Hb-prov mäter hemoglobinhalten i blodet.
Klinisk- fysiologisk laboratorieundersökning t.ex. EKG, elektrokardiogram, en undersökning av hjärtats arbete
Endoskopier innebär undersökningar inuti kroppen t.ex. rektoskopi när man går in i ändtarmen och tittar med ett instrument som ger möjligheter för läkaren att se de inre organen. Punktioner innebär att man går in med en sprutspets och hämtar ut vätska eller andra kroppsegna ämnen för undersökning. Röntgenundersökning- en slags fotografering av de inre organen som kan påvisa sjukdom.
Ultraljud används t.ex. vid fosterkontroll.
Sammanfattning
Läkaren ställer sedan diagnosen med hjälp av symtomen , både de objektiva och subjektiva, anamnesen den kroppsliga undersökningen och ev. kompletterande tekniska undersökningsmetoder.