Programvara

För att delta i denna kurs måste du ha tillgång till något utvecklingsverktyg för C++. Det finns ett flertal kommersiella utvecklingsverktyg, men även några som är helt gratis. All kod som presenteras i denna kurs är testade med följande verktyg:

OSUtvecklingsverktyg
Borland C++ 5.01
Borland C++ Builder 5
Microsoft Visual C++ 6.0
Bloodshed Dev-C++ 4.0 (gratis)
Kdevelop 1.4 Gratis
Metrowerks CodeWarrior 6.0

Alla C++ kompilatorer bör gå att använda, och inte bara de som är listade ovan. Problem kan dock uppstå om du använder en väldigt gammal kompilator.

Kommersiella kompilatorer är ofta dyra, men flertalet kan köpas med studeranderabatt och priset ligger då mellan 500 kr till 1000 kr.

Gratisverktyg

Använder du Linux så har du automatiskt en kompilator. För att förenkla användningen är det klokt att sakffa sig ett IDE d.v.s. ett program som integrerar kompilator, länkare, editor mm i ett skal. I avsnittet verktyg finns ett sådant presenterat (Kdevelop 1.4).

Använder du Windows finns det flera fria kompilatorer och IDE att ladda hem. I avsnittet Verktyg presenteras Dev-C++ som fungerar bra och som även är enkelt att installera.

För Mac-användare är det lite mer problematiskt. Det finns ett gratisverktyg vid namn MPW (Macintosh Programmer's Workshop) men tyvärr är det lite krångligt att använda och dessutom stöder det inte de senare tilläggen i C++ standardisering. Vill du ändå använda MPW så kan du ladda hem det gratis från Apple. Min rekommendation är att du som Mac-användare använder CodeWarrior som går att köpa för ca 500 kr.

Mycket begränsad utbildning ges under kursen beträffande användningen av utvecklingsverktygen. Du förväntas att själv med hjälp av manualer och hjälpfiler lära dig ditt utvecklingsverktygs exakta knapptryckningar och kommandon.