Aggregationsformer 1
De
flesta ämnen man känner till kan anta de tre olika aggregationstillstånden
fast, flytande och gas. Som exempel kan tas vatten: i fast form kallas vatten
för is eller snö, i flytande form vatten och i gasform vattenånga.
Det är temperaturen (och viss mån även trycket) som avgör
vilket aggregationstillstånd vatten har.
Ämnen som inte kan fås att övergå från fast
form till de övriga aggregationsformerna är ämnen uppbyggda
av mycket stora molekyler. Lägger man en fläskkotlett på
en het stekpanna så övergår fettet på kotletten (små
molekyler) från fast till flytande och ev. till gas medan köttet
(proteinerna = långa molekyler) inte blir flytande utan förkolnar
om man värmer för mycket. Klicka
här
för att se vad som händer.
För att ange aggregationsformen för att ämne används
beteckningarna (s) för fast, (l) för flytande och (g) för
gasformigt tillstånd.
Om du bläddrar vidare får du en beskrivning av de olika aggregationsformerna.