Ett traditionellt hus i Sverige - övning 2
Klicka på högrtalaren för uppspelning
KartaI de flesta länder har man ett traditionellt sätt att bygga hus. I Sverige finns också traditionella hus, men de ser olika ut i olika delar av landet. I norr är de byggda i trä och taken är ganska platta. I söder är de byggda i lera och tegel och taken är spetsigare. Detta beror på att landskapet inte är likadant i norr som i söder. I norr finns mycket skog som man kan använda för att bygga hus. Lera och tegeltillverkning finns i södra Sverige. Idag bygger vi hus som ser nästan likadana ut i hela Sverige. Det är lättare att transportera material till hus mellan norra och södra Sverige nu.


Hus Klimatet påverkar mycket hur husen är byggda. Här är det mycket regn och snö så husen har ofta sluttande tak för att vatten inte ska komma in. I länder där det aldrig regnar kanske taket fungerar som skydd mot solen och då ser taket annorlunda ut.

Uppgift: Skriv in de markerade orden i texten beroende på om orden är Substantiv, adjektiv eller verb. OBS! Skriv orden i den ordning de finns i texten ovan.