Innan du skickar ditt dokument till ett tryckeri, vill de att du tänkt på följande:
Jobbinformation
Skriv ner det tryckeriet kan behöva veta:
Upplaga, antal sidor, färg, papperssort med vikt, leveransadress och datum samt namn och telefonnummer till dig eller annan kontaktperson. Har Du fått offert, så ange offertnummer. Använd gärna funktioner som samlar ihop och skriver ut en rapport på dokumentet. Då kan både du och tryckeriet, lätt kontrollera att alla bilder, logos, typsnitt etc är medskickade. Märk eventuella media som skickas.
Dummies/utskrifter
Skicka alltid med en dummie eller utskrift med utfall och skärmärken. En Dummie är ett prov som visar den tilltänkta trycksakens form, papperskvalitet och omfång. Kontrollera att dokumentformatet är det samma som det färdigtryckta formatet. Om Du ändrat i dokumentet efter utskrift, så skriv på utskriften var ändringarna är gjorda.
Typsnitt
Använd PostScript typsnitt undvik truetype. Skicka gärna med alla typsnitt ifall inte tryckeriet har just Din version. På det sättet minimeras risken för textomflödning.
Bilder
Alla i dokumentet förekommande bilder och logos skall skickas med som separata filer, tillsammans med dokumentet. Bilder sparas i Eps- eller tif-format (jpg - maximal kvalitet). Färgbilder sparas CMYK och svartvita i gråskala. Upplösningen bör vara 300 dpi.
Grafik sparas som Tiff eller Eps (okomprimerat). Använd inte några konstiga tecken i namnen, exempelvis:-_!²#¤%&/()=åäö. All text i t.ex Illustrator eps-bilder bör konverteras till banor. Logotyper bör vara vektoriserade (illustrerade). En vektoriserad fil är uppbyggd av kurvor och kan därigenom förstoras utan att motivet blir suddigt.
Foton som skickas för scanning bör ej vara försedda med klisterlappar på baksidan eller gem (risk för repor). Märk dem med storlek i procent, sidhänvisning, svart-vit/4-färg. Om Du scannar själv, så scanna alla bilder så nära den slutliga storleken och upplösningen som möjligt. Förstora inte mer än 120% i dokumentet.
Färger
I dokumentet skall färger definieras som CMYK (processfärger) om det skall vara 4-färg, - och som PMS eller Pantone om det skall vara dekorfärgs-tryck. Oanvända färger tas bort från färglådan.
Svällning, Utskjutning
Använd inte svällning eller utskjutning utan att ha kommit överens med tryckeriet om hur du ska göra.
Utfall
Om trycksaken har bilder som "går ut" över kanten, behövs det ett utfall på minst 3 mm. Det vill säga bilder och plattor läggs så att trycket går över skärlinjen till det färdiga formatet. Om trycket ligger exakt i skärlinjen finns det risk att skärningen hamnar lite utanför detta och lämnar kvar en vit kant.
Blåkopia/Plotter
Kontrollera alltid blåkopia eller annat korrektur noggrant och rapportera snabbt eventuella felaktigheter/ändringar.
Tilltryck
Om det gäller ett tilltryck av tidigare jobb kontakta tryckeriet med ditt förra ordernummer, filmerna finns kvar. ICC-profil En standard för att beskriva kulöregenskaper på exempelvis skrivare, scanner, skärmar. Skapad av ICC, International Color Consortium.
Många tryckerier har egna ICC-profiler som du kan ladda ner och använda när du skall trycka hos dem. Detta för bästa färgresultat. Profilering innebär att korrigera färg eller ljus medan kallibrering innebär att visa något optimalt.