Produktionsledare och beställningsfaktorProduktionsledare/Tryckerifaktor
Som produktionsledare/tryckerifaktor är du ofta chef och ledare för personalen på en avdelning eller ett företag. Det innebär att du planerar produktionen, beräknar tidsåtgång för olika projekt och fördelar jobben på personal och maskiner.

I arbetet ingår att anställa personal, förhandla om löner och att informera och utbilda personalen. Du kan ha hand om inköp av material samt planera service och underhåll på maskinerna. Du kan arbeta inom många olika typer av företag, till exempel tryckerier, reproföretag, tidningar och förlag.

För att arbeta som grafisk produktionsledare vid ett medelstort eller större företag kan en högskoleutbildning till grafisk ingenjör på 80-120 poäng vara en lämplig utbildning.

Beställningsfaktor
Som beställningsfaktor eller projektledare på ett grafiskt företag är du kontaktperson mellan kunderna och produktionen. Du är med från beställning till färdig produkt. Du gör kalkyler och räknar på uppdrag.

Du diskuterar med kunden hur produkten, till exempel en tidning eller broschyr, ska se ut. Tillsammans bestämmer ni vilken upplaga den ska ha, antal sidor, hur mycket färg den ska innehålla och så vidare. Du ger råd om olika tekniska lösningar, papperskvaliteter med mera och du måste kunna hela tryckprocessen.

Du bör ha kunskaper i både offset-tryck och digitaltryck. Du ser igenom materialet från kunden innan du lämnar det till produktion och montering på plåt om det är offsettryck.

Du kontrollerar att de första tryckexemplaren är felfria. I dina uppgifter ingår också att ha kontakter med efterbearbetningen (till exempel häftning och inbladning) samt distributionen, leverans och transportsätt.

För att arbeta som grafisk produktionsledare eller beställningsfaktor vid ett medelstort eller större företag kan en högskoleutbildning till grafisk ingenjör på 80-120 poäng (2-3 år) vara en lämplig utbildning.

Illustration: Tryckeriets produktionsfaser