Att måla om fönster

Det finns många målarord i den här texten. Du kan träna på dem i kapitlet Måleri.

Man brukar inte måla runt fönster med vattenburen färg, men det finns nya färger som ska klara fukt och hårt väder. Det finns också nya alkydfärger. De innehåller inte så mycket lösningsmedel. Om man målar ett fönster som inte öppnas kan man ha vatten buren färg på insidan.

Det här gör man när man målar om ett fönster invändigt: 
Först tvättar man fönstrets bågar och fönsterramen. Blanda målartvätt eller målarsoda med vatten i en hink. Stryk på tvättmedlet och gnugga med en tvättpensel. Kontrollera att det är rent i hörnen också. Annars fäster inte färgen där.

Skölj med rent vatten och torka av med en ren svamp. Kontrollera att det inte finns kvar målartvätt på glasrutan. Det kan skada, etsa, glaset.

Sedan gör man en uppskrapning. Ta en skrapa och skrapa bort blåsor och ojämn, gammal färg. Gör en pågrundning.

Spackla insidan av bågen. Kanske behöver man spackla andra delar av fönstret också. Slipa ytan med ett finkornigt sandpapper. Kom ihåg att slipa i samma riktning som du ska måla och akta glaset. Ta bort allt damm.

Gör en påbättring (inte på hela ytan) eller slipstrykning. Måla först bågen om den öppnas utåt. Börja med delen som hänger i ramen, bågens bakkant. Sparmåla till glaset och måla sedan de plana delarna av bågen. Måla spröjsen och sist de delar där beslagen sitter. Måla sedan karmen, smyg och foder. Om fönstret öppnas inåt målar man karmen först, sedan bågen, smyg och foder.

Slipa av ytan lätt och gör en färdigstrykning. Runt fönster har man ofta blank färg. Det blir ofta smutsigt runt fönster och blanka ytor är lätta att tvätta. Vid färdigstrykningen målar man 1-2 mm in på glaset.