Färger och stilar

FondväggI Sverige är det mest vanligt att taket inomhus har vit färg. Golvet har ofta en mörkare färg än taket. Väggarna kan ha många olika kulörer. Det beror på vilka färger som är populära. På 70-talet var starka och mörka färger populära t.ex. orange, brunt och grönt. På 80-talet ville många människor i Sverige ha vita väggar. Sen blev pastellfärger populära. I början på 2000-talet blev det populärt med fondväggar. Det är när man målar eller tapetserar en vägg i rummet i en egen färg. Nu är en stark trend att man tapetserar alla väggar. Det har kommit många nya typer av tapeter ofta med mycket mönster.

70-talDet är kunden som bestämmer vilken färg som målaren ska måla. Men målaren kan hjälpa kunden med färgerna och ge råd. Om man vill att färgerna ska passa tillsammans väljer man ofta färger som är nära varandra i färgtonskalan. Färgerna är ton i ton. Man får ett lugnt och harmoniskt rum. För att det inte ska bli för tråkigt vill man gärna ha någon eller några accentkulörer. Accentkulörerna har en helt annan färg än färgerna som är ton i ton.

Man brukar prata om varma och kalla färger. Exempel på varma färger är gul och röd. Exempel på kalla färger är blå och grön. Rummet känns ofta lite större om man använder kalla färger. Nästan alla färger kommer färdiga från färgbutiken eller -fabriken. Men en målare måste kunna blanda och bryta olika kulörer till en ny färg