Träslag

Massivt trä betyder att det är helt trä. Man sågar ut bitar eller plankor från ett träd och sedan kan det fogas till skivor. Det är massivt trä. De vanligaste svenska träslagen är furu, gran, ek, björk, bok. ???

Furu är virket från tall. Furu är ganska mjukt, men starkt och klarar fukt ganska bra. Det är lätt att limma och ytbehandla. Ett problem med furu är att det blir mörkt av ljuset. Om man till exempel har ett golv av furu, blir det mörkare av ljuset, och när man flyttar möblerna, är golvet ljust under dem. Därför passar det bäst i golv som ligger under till exempel en linoleummatta. Furu används som byggvirke, och finns ofta i möbler från 70-talet.

Gran är ett segt träslag. Därför använder man ofta gran i takstolar och takåsar. Man kan också använda det i golv eftersom det inte blir mörkt av ljus. Det är inte så vanligt med gran i möbler. Virket är känsligt för fukt så det passar inte så bra att användas utomhus.

Ek är ett mycket hårt, tätt och starkt träslag. Det klarar fukt bra. Man kan se ådring och märgstrålar tydligt. Det är populärt i inredningar och möbler men det är dyrt och därför gör man ofta faner av ek som sätts på billigare träslag. Eftersom ek är både starkt och vackert passar det bra till parkettgolv och andra typer av inredningar.

Björk är det vanligaste lövträdet i Skandinavien. Det är ett medelhårt och segt träslag. Det är känsligt för fukt så det passar bäst inomhus. Man använder det i möbler, snickerier och golv. Masurbjörk är populärt som faner eftersom det har en vacker ådring. Masurbjörk är björk som har fibrer som inte är raka. Fibrerna gör ett vackert mönster i träet.

Bok är mycket hårt och segt men det är känsligt för fukt. Rödbok används ofta i möbler, golv och annan inredning. Avenbok är det hårdaste träslaget som växer i Norden. Därför använder man det i skaft på verktyg, i hyvlar och olika sportartiklar.