Att sätta upp tapeter
 1. Skära vådVådTa fram stege, tapetmaskin, tapetbord, verktyg och en svamp och vatten.
 2. Täck golvet och möblerna med papp för att skydda golvet och möblerna från stänk och damm.
 3. Läs informationen på tapeten. Kontrollera att alla tapeter har samma nummer. Titta på symbolerna för att se mönsterpassning på tapeten.
 4. Mät väggens höjd från golvet till taket på flera ställen. Räkna hur många våder av tapeten du behöver. I Sverige är tapeter nästan alltid mätta 10,5m x 0,53m.
 5. Rulla ut en våd med framsidan uppåt och skär av våden. Fortsätt att rulla ut våder och skär av dem med hjälp av en tapetkniv och linjal.
 6. Klistra tapetAtt klistra tapeten är ett mycket viktigt moment. Använder man för lite klister eller om klistret är för tunt kan det bli blåsor i tapeten. Tapeten kan också släppa i skarvarna. Använder man för tjockt klister kan tapeten bli knottrig. Använder man för mycket klister kan det bli fläckar på tapeten. Det finns olika typer av klister. Du kan läsa på tapeten för att välja rätt sorts klister. Förr i tiden klistrade man tapeter för hand, men nu använder man en tapetmaskin istället.
 7. Efter klistringen blir tapeten tjockare. Därför måste varje våd av tapeten ligga och vänta på bordet i cirka 3-5 minuter. Det kallas liggtid.
 8. Man viker också tapeten på ett speciellt sätt. Sen ligger de på tapetbordet och väntar på att målaren ska sätta upp dem.
 9. Starta tapeteringen vid fönsterBörja alltid att tapetsera vid ett fönster. Tapetsera från ljuset. Annars blir det skuggor i tapetens skarvar.
 10. Tapetsera första våden. Sen måste man direkt kolla om tapeten hänger rakt. Kontrollera att tapeten sitter rakt med ett lod.
 11. Man behöver inte loda nästa våd. Men har tapeten mönster måste man mönsterpassa våderna.
 12. Tapeter av papper sätter man ofta med trådkant. Det betyder att man sätter en tapetvåd 2-3 mm över den andra tapetvåden. Tapeter gjorda av andra material sätter man upp ”kant i kant”. trådkantDet betyder att man sätter en tapetvåd precis bredvid den andra tapetvåden.