Annat material

En snickare arbetar inte bara med massivt trä. Här skriver vi lite om andra vanliga material. Vi börjar med träfiberskivor.

SpånplattaSpånskivor gör man av större spån och lim. Man använder ofta spånskivor där man inte kan se dem, till exempel i mellanväggar, under golv eller i möbler under faner. Det finns impregnerade spånskivor som man använder till exempel i kök och en cementbunden sort som skyddar mot brand ganska bra. Cementburen betyder att den är gjord med cement.

OSB gör man av flisor och lim: (Oriented Strand Board) är en träfiberskiva som tillverkas av hyvlat träfiber. Det limmas i tre skikt. OSB-skivan började tillverkas i Kanada 1976 och den används mycket inom byggindustrin.

Plywood gör man av tunna lager av faner som man limmar ihop. Det finns olika sorters plywood. Om man korslimmar trälagren blir plywooden formstabil. Det betyder att den är styv. Man kan alltså inte böja dem så mycket. Vattenfast limning är vanligast. Plywood används till bygge, inredning och i möbler.

MDF är ett material som har blivit mycket populärt för att det är lätt att arbeta med. Man tillverkar MDF av fint trädamm och lim som man pressar ihop så att det blir skivor. Det finns också impregnerad MDF som man kan använda i kök och badrum. Om man sågar mycket i MDF behöver man ansiktsmask och en spånsug, eftersom det finns skadliga ämnen i MDF. Det finns ekologisk MDF som innehåller mindre skadliga ämnen.

Träfaner är ett tunt blad av trä som man skär ur en trästock. Man använder det till exempel när man gör plywood. Man kan också spara pengar genom att bygga en möbel i ett billigt material och limma på faner i ett dyrare träslag.

Gipsplattan är ett material som man ofta använder i byggen. Den består av gips, papper och lim. Man använder den ofta i innerväggar, innertak och golv och den är bra för att den isolerar från buller och den brinner inte så lätt. Den klarar tyvärr inte fukt så bra men det finns impregnerade gipsskivor. Från och med juli 2008 är det förbjudet att använda gips i badrum.