Utbildning

Lärling”En målare behöver vara praktiskt lagd och kunna ta eget ansvar. En målare måste veta mycket om material, färg och form, kunna göra beräkningar och ha bra kontakt med människor. Varje dag har man kontakt med kunder, arbetskamrater, färghandlare, arkitekter, byggare mm.” (malarmastare.se)

Man kan utbilda sig till målare på byggprogrammet på Gymnasiet eller Komvux. Där studerar man måleri; material, maskiner och verktyg. Man lär sig underarbeten, att spackla, grunda, måla och tapetsera. Men man lär sig och att bryta färger, göra och läsa ritningar, planera arbetet och annat. Efter gymnasiet går man som lärling i två år. Då arbetar man som målare men man har en målare som handledare.

Många målare har inte gått på målerilinjen på gymnasiet. Då har de lärt sig yrket som lärlingar. Men de har både praktisk och teoretisk kunskap om måleriyrket. Efter tiden som lärling kan man göra ett prov som kallas gesällprov. Om man klarar det får man ett gesällbrev. Det är ett yrkesbevis. Man är målare och man kan arbeta både i Sverige och andra länder.

När man har gesällbrev och har arbetat som målare i sex år kan man bli målarmästare. Då ska man vara en skicklig målare, man ska kunna en del ekonomi och man ska kunna leda ett företag. Ibland måste man göra ett mästarprov.