Möbelsnickare

Möbelsnickare reparerar gamla möbler och tillverkar nya. Det kan vara kunder som beställer något de vill ha. Det kan också vara formgivare, designers, som har ritat en möbel som snickaren ska tillverka.

En möbelsnickare måste vara mycket duktig på sitt yrke. Man ska kunna göra ritningar, välja ut rätt virke, såga ut, hyvla till, och foga ihop bitarna till möbeln. Och sedan ska träytan ytbehandlas på rätt sätt. Det är viktigt att man kan mycket om olika träslag. Ofta reparerar möbelsnickaren gamla möbler. Då behöver man ofta kunskaper i gamla hantverkstekniker. Möbelsnickaren behöver lång yrkeserfarenhet.

Möbelsnickaren arbetar med handverktyg och med maskiner som hyvlar, svarvar, borrmaskiner och sågar. Det kan vara bullrigt av alla maskiner på arbetsplatsen. Det kan också vara dammigt av sågspån och ibland använder man olika lösningsmedel. Men det är ett roligt jobb om man har tålamod och tycker om att arbeta mycket och noggrant med något. Man kan också vara kreativ i arbetet.

Man kan utbilda sig till snickare på Industriprogrammet eller Hantverksprogrammet på gymnasiet. På Komvux finns påbyggnadskurser i möbel- och inredningssnickeri. De kan man gå om man redan har utbildning inom träarbete. Det finns också speciella skolor för möbelsnickeri. En känd skola heter Carl Malmsten centrum för träteknik & design. Om man söker dit behöver man också lämna arbetsprover.

Möbelsnickare kan ta gesäll- och mästarbrev.