Zürich Eine Stellensuche - das CV*
Eine Stellensuche - das CV

Tänk dig att du funderar på att flytta till Schweiz, och därför vill se dig om efter ett jobb. Gå in på http://www.treffpunkt-arbeit.ch/seco/site/de/home/ och välj en kanton (eller markera flera). Skriv sedan in det yrke du är intresserad av. Därefter kan du gå in och läsa själva platsbeskrivningarna. Med hjälp av uppgifterna i denna övning samt under lärobjektet - der Bewerbungsbrief, ska du sedan skriva en platsansökan och alltså söka en av tjänsterna på låtsas.

Börja med att titta på hur ett CV kan se ut. I exemplet nedan saknas de flesta rubrikerna. Du hittar dessa i rutan i högra hörnet. Din uppgift är att placera rubrikerna på rätt ställe. Klicka sedan på Korrigieren. Därefter kan du få upp samma mall, fast helt tom, och då fyller du i dina egna uppgifter ("Dein eigenes CV"). Till det kan du förstås inte få något facit, men du kan skriva ut ditt färdiga CV och visa det för din lärare.

Fortsätt sedan med lärobjektet der Bewerbungsbrief, där du får träna dig på att skriva det personliga brev som också hör till en platsansökan.

*Curriculum vitae = Lebenslauf (meritförteckning)

2004 Nationellt centrum för flexibelt lärande