Introducción al curso Unidad 7 - Repasando la gramática Ejercicio 9 Tillbaka

El cambio: el pretérito imperfecto y el pretérito indefinido

Läs igenom den lilla bildberättelsen. Gå sedan igenom verb efter verb. I vilket tempus (tidsform) står de? Förklara växlingen mellan imperfekt och preteritum. Om du behöver, ta hjälp av din lärobok. När du själv har formulerat en god förklaring, kan du sedan jämföra med vår.

Växlingen mellan imperfekt och preteritum är kanske något av det svåraste att förstå för oss svensktalande, att få att komma automatiskt när vi pratar. Men genom att lyssna aktivt, läsa mycken text och göra många övningar får du så småningom känslan för när det är bäst att använda det ena eller det andra. Och kom ihåg, gör du fel är det inte något som allvarligt stör kommunikationen. Det är bättre att försöka prata än att vara tyst!

Några övningar på nätet.

Under http://www.colby.edu/~bknelson/exercises/index.html hittar du La fiesta de San Fermín och La historia de Juan. Lyssna, titta på videon och gör övningarna.

http://www.musicalspanish.com/flashdemo3.htm är en sång Las mañanitas. Lyssna och anteckna alla verbformer. I vilket tempus står de? Jämför med facit.

 

Nationellt centrum för flexibelt lärande 2004