Wohnen Möblieren und einrichten
Möblieren und einrichten

a) Vilka möbler och inventarier kan du namnge på tyska?
För att friska upp ordförrådet och förstås också lära dig nya ord, får du här nedan en liten ordbank. Om du klickar på de tyska orden får du höra hur de ska uttalas. Skriv sedan in den svenska översättningen (i bestämd form) bredvid det tyska ordet. Fyll i så många du kan innan du tittar i en ordlista.

En online-ordlista hittar du här. En vanlig ordbok går förstås också utmärkt bra; Rabén Prisma/Bonnier utbildning har en bra och lätthanterlig.

b) Vilka fler ord för möbler kan du komma på?
Vad heter till exempel frys på tyska? Element? Skafferi? Tak? Skorsten? Arbetsrum? Gästrum? Matbord? Trädgård? Ta reda på det med hjälp av online-ordlistan eller titta i en vanlig ordlista.

Du kan också besöka Ikeas tyska portal och botanisera där för att utöka ditt ordförråd. Växla över till den svenska portalen, om du vill ha hjälp med översättningen.

Ta för vana att alltid aktivt gå vidare utanför läroboken och bredda ordförrådet inom det område du just håller på med.

c) Gå in på Ikeas tyska portal
Bestäm dig för en kategori, till exempel soffor och fåtöljer, köksmöbler eller badrumsmöbler. Du hittar kategorierna i rullgardinsmenyn under Produkte.

Välj ut tre objekt från en kategori åt gången och beskriv dem muntligt (färg, storlek) för en kurskamrat som också har Ikea-portalen uppe, så att han/hon med ledning av din beskrivning samt kategorin kan avgöra vilket objekt det är.

2004 Nationellt centrum för flexibelt lärande