Svenska A
Avsnitt 4 > Elevers tips
Introduktion
Aptitretare
Avsnitt 1
Avsnitt 2
Avsnitt 3
Avsnitt 4
- Anförande
- Allmänna råd
- Andas rätt
- Elevers tips
- Danska
- Danska siffror
- Litteratursamtal
Avsnitt 5
Avsnitt 6
Avsnitt 7
Avsnitt 8
Ins. uppgifter
Skrivträning
Klassrum

Elevers tips

Statens skola för vuxna i Härnösand 2000
Vi frågade en rad elever som hållit små föredrag på svenskan i skolan, och nu i efterhand så att säga sitter med facit i hand, vilka råd de skulle vilja ge elever som ännu aldrig hållit föredrag. Här följer en sammanställning av dessa råd:
    Titta inte så mycket i pappren! Det är mycket viktigare att du har kontakt med publiken.     OH:n låter mycket. Om du skall använda overhead måste den vara så bra att det väger upp det störande fläktljudet.
    Välj ett ämne du verkligen kan! Då låter du naturlig och du får inte problem att lära in stoffet.     Skicka runt saker efteråt. Inte under tiden, för då tappar alla koncentrationen och snack utbryter.
    Välj att tala om någonting du gillar, då blir ditt föredrag mycket bättre. Ta inte något du tror att läraren gillar, eller som du skulle vilja vara duktig på.     Skriv på tavlan. Dels blir det lättare att få sammanhang om du antecknar på tavlan, dels får du en egen "fusklapp" då.
    Det är okej att hoppa över något du tänkte säga. Det vet ju inte publiken om. Det är bättre att du låter naturlig än att du kommer av dig eller säger Nej... nu glömde jag en sak!     Visualisera!!! Se till att du inte bara rabblar upp en massa ord, utan att du bygger upp dem kring något. En modell, skiss, figur, eller något annat.

Nu är dock samtalet långt ifrån bara förmågan att hålla ett föredrag. Du kan träna dig i att tala inför människor på många andra sätt. Vänj dig till exempel vid att uttala din åsikt i diskussioner. Glöm inte att din åsikt är något värd. Många av dem som har mest ångest inför att tala offentligt eller i en diskussion kan när de kommer hem ringa till vännen eller väninnan och diskutera saken hett och energiskt i halvtimmavis fastän de nyss hatat att tala. Det är inte talförmågan det är fel på, det är helt enkelt att man inte är van att ta sig ton i offentliga sammanhang. Vänj dig vid att säga din åsikt. Det ger träning. Denna träning hjälper dig också att bli en duktig föredragshållare.


Till sidans topp
Kursindex © SSVH 2000