6 Kultur Arabiska mat Efterrätt och dryck 3 Skriv ut Skriv ut

Efterrätt och dryck 3

 
Sahleb (varm dryck för kalla kvällar eller förkylningstider)
Värm 2 muggar mjölk med lite socker, blanda i ca en matsked sahlebpulver (eller majsena) och sjud tills det tjocknar. Servera i muggar med kokos och kanel eller pistagenötter och kakao.
 
Kryddat té
Gör örtté på mynta- eller salviablad, eller: koka vanligt svart te och låt dra med salviablad eller mynta. Servera med socker.
 
Kaffe
Koka upp önskat antal koppar vatten sötat med socker. Tillsätt det finmalda kardemummakryddade arabiska kaffet, en matsked per arabisk kopp (mindre än svenska kaffekoppar). Låt koka upp häftigt ca 2 ggr och ta av från värmen. Rör om och låt stå tills kaffepulvret sjunkit till bottnen. Servera i små koppar.
 
Youghurtdricka
Blanda Youghurt och vatten 1 del av varje eller 2/3 youghurt och 1/3 vatten + is. Tillsätt en nypa salt samt ev vitlök.
 
Nationellt centrum för flexibelt lärande 2004