Varmrätter
3
|
|
Fyllda
grönsaker |
|
2-3 dl kokt ris |
2-3 dl köttfärs |
Lök och vitlök |
Kryddpeppar och
koriander |
eller Spiskummin
och muskot |
Salt och buljong |
|
Man
kan fylla de flesta grönsaker. Paprika, squash,
aubergine, tomater och lök blir ganska snabbt
färdiga. Morötter |
eller potatis tar lång tid att bli klara. Skär
runt paprikans eller squashens stjälk, ta bort
den och gröp ur innandömet med en äppelurkärnare.
Efter fyllningen kan man använda den borttagna
biten och stjälken som ”lock”. Stora potatisar
och morötter går också bra att fylla, men de tar
längre tid att tillaga. Fyll med kryddat ris och
köttfärs (egentligen finhackat lammkött), smaksatt
med t.ex. lök, vitlök, kryddpeppar, koriander,
spiskummin, svartpeppar, salt och buljong. Ungsbaka
de fyllda grönsakerna i långpanna eller form,
eller koka dem i kryddig tomatsås. |
|
Foul |
1 burk egyptiska
bruna bönor (Foulbönor) |
1-2 vitlöksklyftor |
Ca 1/2 pressad citron |
Olivolja |
Salt och svartpeppar |
Hackad pepparfrukt,
tomat, gurka eller lök efter smak. |
Fetaost |
|
Koka
blötlagda egyptiska bruna bönor eller ta konserverade.
(Bönor på burk finns på alla orientaliska affärer
och även på många vanliga). Blanda med olivolja,
citronsaft, vitlök, svartpeppar, grön pepparfrukt
och salt. Värm i t.ex. en teflonpanna. Mosa eventuellt
bönorna lätt med baksidan på en slev. Ringla över
olivolja. Man kan även med fördel smula lite fetaost
över. Servera med bröd. Foul är också gott som
sallad, blandat med hackade salladsgrönsaker och
lite vitost. I nordafrika kokar man foul som en
gryta med tomater, vitlök och feferoni. Vid serveringen
kan man dekorera med hummus och vitost. |
|
|
|