Metzerätter
1
|
|
Tabbouleh
Sallad med bulghurvete, mynta och
persilja |
1 dl
bulghurvete |
|
2 dl pressad citron
och vatten |
2 dl persilja |
2 msk mynta |
4 tomater |
1/3 gurka |
1/4 lök |
1/2 dl olivolja |
Salt och svartpeppar |
|
Tabbouleh
är en av det arabiska kökets stoltheter, en fantastiskt
fräsch och smakrik sallad som tar lite längre
tid att göra än en vanlig blandsallad. Den består
till största delen av persilja och mynta. Lägg
1 dl bulgurvete i citronsaft och låt den svälla
ca en timme. Finhacka 2 ca två deciliter Persilja,
några matskedar mynta, en halv silverlök eller
annan mild lök, en 1/3 urkärnad och skalad gurka
och ca 4 urkärnade tomater. Blanda med olivolja
och lite salt samt svartpeppar. Klä en skål inuti
med salladsblad och lägg upp tabboulen inuti. |
|
Hummus
bi tahina Kikärtsröra med tahina
(Tahina är pasta gjord av sesamfrön) |
250 g torkade kikärtor |
|
Buljong till kokning |
2 msk tahina |
2 msk pressad citron |
2 msk hackad persilja |
2 tsk Spiskummin |
1/2 dl olivolja |
ev salt |
|
|
Hummus
kallas ofta för en arabisk nationalrätt. Det är
en god (och nyttig!) dip gjord av kikärtor m.m.
Lägg kikärtor i en bunke vatten under natten.
Skölj. Koka kikärtorna ca 1 timme i buljong gärna
smaksatt med vitlök, koriander eller spiskummin.
Spara några vackra kokta kikärtor till garnering.
Mixa resten av ärtorna ordentligt med tahina,
olivolja och citron till fluffig ljus konsistens.
Smaka av med vitlök, salt, persilja och spiskummin.
Dekorera gärna ytan med paprikapulver, spiskummin
och persilja i mönster och ringla över olivolja.
Gör en grop i mitten där du lägger de sparade
hela kikärtorna. Servera i liten vacker skåltillsammans
med andra metzerätter. Man kan tillsätta youghurt
eller creme fraiche som variation. Vid festliga
tillfällen kan man fylla gropen i mitten med stekt
kryddigt kött av god kvalitet som man skurit i
små bitar |
|
|
|