Metzerätter
3
|
|
Fattoush
Sallad med bröd |
|
Isbergssallad
(1/3 salladshuvud) |
1/3
gurka |
3
tomater |
1-2
tsk finhackad (eller smulad torkad) mynta |
2-4
tsk finhackad persilja |
1/4
finhackad lök |
1/3
finhackad paprika |
1/2
dl olivolja+ 3 msk citronsaft |
Rostat
bröd, 1-2 pitabröd eller några brödskivor |
Salt
och peppar |
|
Hacka
grönsallad, tomater, gurka, persilja, mynta och
lite lök och paprika samt ev vitlök. (Bitarna
behöver inte vara finhackade.) Blanda och smaksätt
med salt och svartpeppar. Tillsätt olivolja och
citron. Rosta bröd och bryt ned bitar i salladen
eller stek krutonger av vitt bröd och strö ned
i salladen. |
|
Färskost |
2-8
l mjölk |
Ostlöpe |
Saltlake
(Koka vatten + salt, ca 1dl salt per liter vatten) |
|
Värm
mjölk till ca 35 grader (strax under fingervarmt).
Tag minst. 2 liter, det blir väldigt lite av 1
liter mjölk. Tillsätt ostlöpe enligt anvisningar
på flaskan. Låt stå till s det blivit tjockt,
ca 2 timmar. Skär ett kryss i massan och kontrollera
att det tjocknat ordentligt. Låt rinna av i en
finmaskig sil eller en ren duk över natten. Salta
ev massan lätt. Tänk på att försöka få massan
till en rund kaka. Dagen efter kan du servera
osten i skivor överströdda med olivolja, flingsalt
och ev. timjan. Eller så skär du osten i bitar
och lägger dem i saltlake (gör saltlake enligt
recept i någon gammal svenska kokbok). För längre
konservering bör osten steriliseras 3 minuter
i kokhet saltlake. Tag upp osten, låt svalna och
förvara sedan osten i rena burkar i saltlake till
servering, då den sköljs ur med kallt vatten. |
|
|
|
|