Varmrätter
2
|
|
Kebab
och kofta |
|
ca 500
g köttfärs |
1/2-1
lök |
2 vitlöksklyftor |
1/2
dl finhackad persilja |
Spiskummin
|
Ev finhackad paprika |
Kryddpeppar
efter smak |
Salt
och peppar |
Paprika
heter filfil på arabiska, samma ord som peppar.
Man kan förtydliga med "Filfil Helo"
att det inte är stark pepparfrukt vilket kallas
"Filfil Har". Svartpeppar heter Filfil
aswad |
|
|
Blanda rå köttfärs
med mycket persilja, vitlök, lök, spiskummin,
svartpeppar, salt och ev. finhackad paprika eller
paprikapulver. Forma ca 10 cm långa korvar runt
grillspett och grilla. Bollar av kryddad köttfärs,
som turkiska köttbullar, kan serveras som falafel
med bröd, sallad och sås. Smaksätt också med kryddpeppar
och ev lite muskot. |
|
Kofta med
Tajen köttfärsbiffar |
Smaksätt köttfärsen
med kryddpeppar och forma köttfärsbiffar som du
formar till avlånga järpar. Lägg i långpanna smord
med olivolja. Fyll långpannan runt järparna med
kuber av grönsaker och potatis, t.ex. succini,
aubergine, pumpa, tomater samt lökskivor. Krydda
med salt, svart- och kryddpeppar samt muskot eller
kanel och ringla över lite olivolja. grädda ca
½ -1 timme och häll sedan över en sås bestående
av ca 0.5 del tahina, 1.5 dl vatten, olivolja
och citron. Smaksätt gärna med t.ex. kalv-eller
grönsaksbuljong samt lite av kryddorna ovan. Grädda
ca 20 minuter till. Man kan också använda enbart
grönsaker eller enbart köttfärsbiffar. Serveras
med bröd eller ris. |
|
Falafel |
1 påse falafelmix
+ extra persilja, vitlök, spiskummin/koriander
och svartpeppar |
eller ca 3 dl blötlagda
kikärtor |
Koriander och/eller
spiskummin |
2 vitlökar |
Några msk persilja |
Några msk olivolja
samt ev 1-2 msk tahina |
Salt och svartpeppar |
Tahinadip:
tahina, citron, vatten, timjan salt och peppar
blandas till mild smak. |
|
Lägg
kikärtor i blöt över natten. Mixa dem med kryddorna
som koriander, spiskummin, persilja, vitlök, salt
och peppar. Blanda i någon matsked olivolja och
tahina och forma till små bollar eller forma linser
med hjälp av 2 teskedar. Fritera tills de är gyllene
och mjuka inuti. Servera med pitabröd, hummus,
tahinadipp och sallad. |
|
|
|