6 Kultur Arabiska mat Metzerätter 2 Skriv ut Skriv ut

Metzerätter 2

 
Badinjan bi tahina- Baba Ghanouj Aubergineröra
1 stor aubergine
1 vitlöksklyfta
2 msk pressad citron
2 tsk mald koriander
2 msk olivolja
Salt och svertpeppar
ev. creme fraiche
 
Stick hål i skalen på två stora auberginer. Grädda dem i ugnen ca en timme i 150 grader eller tills de mjuknat inuti.
Gröp ur allt innehåll med en sked och mixa det grovt med koriander, vitlök, olivolja, salt, citron och eventuellt lite creme fraiche eller youghurt. Servera i liten vacker skål tillsammans med andra metzerätter. Om man gräddar auberginerna tills de är svarta så får dippen en rökt smak. Man kan variera med att blanda i fint hackade grönsaker, t.ex. lök, tomat eller gurka. Kom bara ihåg att gröpa ut kärnorna ur tomater och gurka, annars blir det för blött.
 
Gurkyoughurt (Tzaziki)
1/2 gurka
3 dl turkisk youghurt eller creme fraiche och vanlig mild youghurt
en nypa färsk mynta eller 1-2 tsk torkad mynta
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
ev. persilja
Riv gurka grovt eller finhacka. Salta och låt ev rinna av i durkslag. Blanda med turkisk eller grekisk youghurt till lämplig dipkonistens. Om det inte finna att köpa så kan du låta vanlig youghurt rinna av i ett kaffefilter eller göra en egen blandning av Creme Fraiche och youghurt. Smaksätt med vitlök och finhackad färsk mynta eller fint smulad torkad mynta. Tillsätt ev mer salt samt en aning finmalen svartpeppar. Du kan även tillsätta lite finhackad persilja. Låt gärna dra någon timme innan servering och ät med bröd.
 
Nationellt centrum för flexibelt lärande 2004