Metzerätter
2
|
|
Badinjan
bi tahina- Baba Ghanouj Aubergineröra |
1
stor aubergine |
|
1
vitlöksklyfta |
2
msk pressad citron |
2
tsk mald koriander |
2
msk olivolja |
Salt
och svertpeppar |
ev.
creme fraiche |
|
Stick
hål i skalen på två stora auberginer. Grädda dem
i ugnen ca en timme i 150 grader eller tills de
mjuknat inuti. |
Gröp ur allt innehåll med en sked och mixa det
grovt med koriander, vitlök, olivolja, salt, citron
och eventuellt lite creme fraiche eller youghurt.
Servera i liten vacker skål tillsammans med andra
metzerätter. Om man gräddar auberginerna tills
de är svarta så får dippen en rökt smak. Man kan
variera med att blanda i fint hackade grönsaker,
t.ex. lök, tomat eller gurka. Kom bara ihåg att
gröpa ut kärnorna ur tomater och gurka, annars
blir det för blött. |
|
Gurkyoughurt
(Tzaziki) |
1/2
gurka |
3
dl turkisk youghurt eller creme fraiche och vanlig
mild youghurt |
en
nypa färsk mynta eller 1-2 tsk torkad mynta |
2
vitlöksklyftor |
Salt
och peppar |
ev.
persilja |
|
Riv
gurka grovt eller finhacka. Salta och låt ev rinna
av i durkslag. Blanda med turkisk eller grekisk
youghurt till lämplig dipkonistens. Om det inte
finna att köpa så kan du låta vanlig youghurt
rinna av i ett kaffefilter eller göra en egen
blandning av Creme Fraiche och youghurt. Smaksätt
med vitlök och finhackad färsk mynta eller fint
smulad torkad mynta. Tillsätt ev mer salt samt
en aning finmalen svartpeppar. Du kan även tillsätta
lite finhackad persilja. Låt gärna dra någon timme
innan servering och ät med bröd. |
|
|
|