6 Kultur Arabiska mat Efterrätt och dryck1 Skriv ut Skriv ut

Efterrätt och dryck 1

 
Baklava
Pensla filodeg med smält smör lägg minst 10 penslade ark underst i en fyrkantig ugnsform (mindre än långpanna). Fyll med ca 2 dl hackade blandade nötterblandade med lite smält smör samt socker eller honung. Pudra lfyllningen ätt med kanel och muskot och lägg lika många smörpenslade degark över. Grädda tills den blir frasig och gyllenbrun. Häll till sist över sockerlag efter behag, smaksatt med någon tesked socker samt rosenvatten eller apelsinblomvatten. Skär i rombformade bitar.
 
Man kan även ”fuska” och ta smördeg, ett lager under och ett över. Det blir inte lika frasigt men går mycket fortare.
 
Konafeh
Man kan på samma sätt köra en kaka som fylls med med färskost (inte philadelphiaost). Pudra lätt med kanel över färskosten, grädda och häll över sockerlag. Skär i bitar.
 
Ta färskost som du gjort själv eller prova med keso eller liknande.
 
 
Nationellt centrum för flexibelt lärande 2004