Efterrätt
och dryck 2
|
|
Qatayef
(Atayef) Ramadanbakelser gjorda av
plättar |
Blanda
1/2 kopp socker, 1 1/2 kopp mjöl, 1 tsk torrjäst
och 1 tsk bakpulver,. Tillsätt 1 kopp ljummet
vatten och 1/2 kopp ljummen mjölk. Vispa ihop
smeten och grädda tjocka plättar Mellan 1/2 och
1 cm)i plättlagg eller stekpanna, men bara på
en sida. Man kan fylla plättarna på olika sätt. |
|
Alternativ
1: |
Plättarna
får svalna och fylls sedan med osaltad färskost
(inte philadelhiaost) och/eller hackade nötter.
Pudra kanel över fyllningen och vik plätten till
halvmåneform. Stäng noga genom att trycka med
t.ex. en gaffel och fritera gyllenbruna i olja.
Doppa i sockerlag och låt rinna av. Plättarna
måste vara tjocka för att det skall gå att försluta
ordentligt. |
|
Alternativ
2: |
Plättarna
formas till strutar |
genom
att man stänger dem på samma sätt som ovan, men
bara till 2/3. I öppningen fyller man förskost
som t.ex. keso eller philadelphiaost blandad med
grädde eller creme fraiche smaksatt med vanilj
och socker. Garnera med coctailbär i strimlor
eller hackade nötter. |
|
|
|