6 Kultur Arabiska mat Efterrätt och dryck 2 Skriv ut Skriv ut

Efterrätt och dryck 2

 
Qatayef (Atayef) Ramadanbakelser gjorda av plättar
Blanda 1/2 kopp socker, 1 1/2 kopp mjöl, 1 tsk torrjäst och 1 tsk bakpulver,. Tillsätt 1 kopp ljummet vatten och 1/2 kopp ljummen mjölk. Vispa ihop smeten och grädda tjocka plättar Mellan 1/2 och 1 cm)i plättlagg eller stekpanna, men bara på en sida. Man kan fylla plättarna på olika sätt.
 
Alternativ 1:
Plättarna får svalna och fylls sedan med osaltad färskost (inte philadelhiaost) och/eller hackade nötter. Pudra kanel över fyllningen och vik plätten till halvmåneform. Stäng noga genom att trycka med t.ex. en gaffel och fritera gyllenbruna i olja. Doppa i sockerlag och låt rinna av. Plättarna måste vara tjocka för att det skall gå att försluta ordentligt.
 
Alternativ 2:
Plättarna formas till strutar
genom att man stänger dem på samma sätt som ovan, men bara till 2/3. I öppningen fyller man förskost som t.ex. keso eller philadelphiaost blandad med grädde eller creme fraiche smaksatt med vanilj och socker. Garnera med coctailbär i strimlor eller hackade nötter.
 
Nationellt centrum för flexibelt lärande 2004