Svenska A
Avsnitt 1 > Studieplanen
Introduktion
Aptitretare
Avsnitt 1
- Studieplanen
- Studieteknik
- Läsa
- Skrivuppgift
Avsnitt 2
Avsnitt 3
Avsnitt 4
Avsnitt 5
Avsnitt 6
Avsnitt 7
Avsnitt 8
Ins. uppgifter
Skrivträning
Klassrum

Studieplanen

Statens skola för vuxna i Härnösand 2000
Som du hörde personerna i TV-programmet diskutera, och som du kanske läst i studiehandledningen, så är det viktigt att du redan från början gör upp en plan för ditt läsande - en studieplan. Annars kan det bli mycket svårt att hänga med, och det är lätt att du får alldeles för mycket att läsa mot slutet eller precis inför en speciell uppgift. Lägg gärna upp det hela som ett schema, där du har speciella, fasta lästider olika dagar i veckan då du inte gör någonting annat. Din A-kurs i svenska måste nämligen få lov att ta tid. Det är en sysselsättning att studera, precis som ett jobb på hel- eller deltid. Eller om man exempelvis vill bli en duktig simmare, så måste man naturligtvis träna. Det gäller samma sak när man studerar.
     Liknelsen är inte så dum, för det är bra om dina studiepass blir lika "heliga" som om du vore på simträning. Då kan du inte svara i telefonen, inte se på TV, inte ta emot besök, inte lägga i en maskin tvätt.
     Ytterligare en fördel med fasta studietider är att de faktiskt kan göra det lättare att vara ledig. Om man inte har någon bestämd studieplan kan det nämligen hända att man blir så fixerad vid att plugga att man alltid har det över sig, att det alltid ligger och skaver i bakhuvudet, så att man till sist inte har någon fritid alls, samtidigt som man inte heller får något riktigt gjort åt studierna. Man är mycket aktivare om man tar det ett par timmar i taget. Sedan kan man känna att man gjort sitt och kan syssla med något annat.

Till sidans topp
Kursindex © SSVH 2000