Mikroskopet används för att studera mycket små objekt. Principen för mikroskopet är att ett objektiv ger en reell bild (1) som betraktas genom en lupp som ger en kraftigt förstorad virtuell bild (2).
[ 1 = Reella bilden | 2 = Virtuella bilden ]
Måttlig förstoring (Objektiv f=1,2) | Kraftigare Objektiv (Objektiv f=1,02)
Du ser att objektet (krypet) är placerat mycket nära objektivet, strax utanför fokalpunkten. Genom att klicka på alternativen under appleten kan Du se inställningarna vid olika förstoringsgrader.
Skärpan i bilden ställer Du in genom att flytta okularets läge i förhållande till den reella bild (1) som objektivet skapat. Bilden skall ligga nära okularets fokus.
I det gula fältet nere till vänster kan Du läsa av markörens position. Genom att placera markören på objektet (krypet) och på den virtuella bilden (2) kan du mäta deras storlekar och därefter beräkna förstoringen. Krypet är svårt att mäta. Du kan använda höjden 0,1.
Hur stor är förstoringen i de två förinställda lägena i appleten?
Svar:
För den måttliga 1,1
/ 0,1 ≈ 11 gånger.
För den kraftigare 1,6 / 0,1 ≈ 16
gånger.
Genom att dra i brännpunkterna på var sin sida om den aktiva linsen kan du ändra linsens brännvidd (f).
Vad händer med förstoringen då okularets brännvidd minskas?
Svar:
Förstoringen ökar.
I praktiken finns det utbytbara okular på vilka det kan står x5, x10 eller något liknande. På objektiven står motsvarande x10, x30 eller liknande. Om man har ett x30 objektiv och ett x10 okular får man 30·10 = 300 gångers förstoring.