Hoppa till textinnehållet

Korsord

Beskrivning

Med den här mallen kan du skapa ett korsord. Spelplanen kan vara så stor som det behövs för att alla rutorna ska rymmas, den enda begränsningen är att den ska rymmas på skärmen.

Exempel

Här visas ett exempel där övningen använts i en kurs om EU.

Ladda ned filer

korsord.zip (innehåller korsord_mall.swf och korsord.xml)

Programvara som du behöver

Allt du behöver för att anpassa denna mall är en enkel texteditor, till exempel "Anteckningar" i Windows. Det går givetvis även att använda program för webbsidesproduktion som Frontpage, Dreamweaver eller GoLive.

Tekniska förutsättningar

Du behöver Flash Player version 8 eller högre för att mallen ska fungera.

Anpassa innehållet

För att ändra frågorna gör du så här:

  1. Ladda ner fil-arkivet korsord.zip
  2. Packa upp filerna till valfri mapp
  3. Öppna filen korsord.xml med en texteditor (som Anteckningar)
  4. Filen är en xml-fil, d.v.s. informationen i den är märkt enligt ett system med 'taggar'. En tagg kan man se som en behållare och visas i filen som: <taggnamn>innehåll</taggnamn>
  5. I korsord.xml finns det en lista med ord, där varje ord defineras mellan <word> och </word>
  6. <word> har 4 attribut (sr, er, sc, ec) som anger ordets placering i korsordet. De första 2 anger rad (start och slut) och de 2 sista kolumn. Om ett ord har samma startrad som slutrad är det ett vågrätt ord. Diagonala ord är inte tillåtna.
  7. Inne i <word> finns <str> som innehåller ordet som ska in i korsordet och <hint> som innehåller den ledtråd som visas i samband med ordet.
  8. Spara korsord.xml och lägg den i samma mapp som korsord_mall.swf.
  9. Lägg sedan in flashfilen i en html-sida och ange storleken så stor som du behöver för att orden ska rymmas på spelplanen.