Hoppa till textinnehållet

Bildgalleri

Beskrivning

Med denna mall kan du publicera bilder och texter på ett mycket enkelt sätt. Lägg bara bilder och text på samma plats som flashfilen och HTML-dokumentet, så organiserar mallen materialet.

Se exempel från en riktig kurs

http://www6.cfl.se/flash/art/bildgalleri3/vaxter.htm?namn=1_040ormbunkar

BildgalleriSe instruktionsfilm

Bildgalleri (öppnas i nytt fönster)

Ladda ned filer

bildgalleri.zip

Programvara som du behöver

 

Ett enkelt texthanteringsverktyg, som Wordpad eller Anteckningar. Dessa program finns installerade med de flesta datorer. Ett FTP-program eller annan metod för att lägga över filerna på en server för publicering på Internet. Kanske också ett bildredigeringsprogram för redigering, om dina bilder har annat format och storlek än de värden som anges nedan. Byt inte namn på de filer som följer med mallen!

Tekniska förutsättningar

Användare kan spela upp detta verktyg både lokalt på sin dator, från CD-rom skiva eller via Internet. Du kan alltså välja hur och var du vill publicera det. Användaren måste ha minst Flash 7 för att kunna ta del av innehållet. Bilderna måste heta "bild1.jpg" upp till "bild8.jpg". Det får plats maximalt åtta bilder i varje bildgalleri. Samtliga bilder måste vara i JPEG-format.

Innehållsanpassning

  1. Ladda ned ziparkivet från denna sida, via länken ovan och plocka ut de olika filerna från den. Lägg dessa filer i en och samma mapp på din hårddisk.
  2. Öppna HTML-filen "index.htm" för att se hur mallen ser ut och fungerar.
  3. Öppna filen "text.xml" genom att högerklicka och välja "Öppna Med" och programmet "Anteckningar". Filen är en XML-fil, vilket är ett format där innehåll systematiseras i olika "taggar". Det finns med en exemplifierande text nu, så du lättare kan hitta rätt i den.
  4. Ändra textinnehållet så att mallen passar ditt syfte. Här är det en mycket enkel uppbyggnad, som bara kräver att du skriver in din text inom taggarna <text> </text>. Om du vill kan du klistra in text från word, om du vill använda det programmets rättstavningsfunktioner först, men använd inte word som XML-verktyg.
    Du kan skapa vissa enkla textformat, som fetstil och kursiv stil och dessutom skapa länkar inne i texten. Titta noga på exempeltexten i XML dokumentet, där det finns kommentarer om hur man skriver dessa taggar.
  5. Spara XML-filen.
  6. För att publicera valfria bilder i mallen, så tar du bort de exempelbilder som följer med mallen, och lägger till egna. Jobba i ett bildredigeringsprogram för att anpassa dina bilder. Du måste anpassa dina bilder i storlek och upplösning för att de ska passa på en webbsida. 72 pixlar/tum är den upplösning som webbilder ska ha. När det gäller storleken har du förstås viss flexibilitet, men maximalt 500 pixlars bredd på en liggande bild och maximalt 500 pixlars höjd på en stående bild är gränserna för att du ska få plats i detta galleri. Spara dina bilder i samma mapp som mallen och dess filer finns.
  7. Testa mallen och kontrollera ditt innehåll genom att öppna filen "index.htm".