Svenska A
Avsnitt 7 > Diskussionsgrupper
Introduktion
Aptitretare
Avsnitt 1
Avsnitt 2
Avsnitt 3
Avsnitt 4
Avsnitt 5
Avsnitt 6
Avsnitt 7
- Söka information
- Tillförlitlighet
- Bibliotek
- Internet
- Söka på webben
- Ställa frågor
- Diskussionsgrupper
Avsnitt 8
Ins. uppgifter
Skrivträning
Klassrum

Diskussionsgrupper

Statens skola för vuxna i Härnösand 2000
Diskussiongrupper kallas, som sagt, newsgroups på engelska. Den delen av internet som innehåller dem heter usenet.

Usenet news

Usenet news består av en mängd olika diskussionsgrupper där allt från matlagning, akvariefiskar och hårdrock till journalistik och veteranbilar behandlas. Kärt barn har många namn, Usenet news, newsgroups, nyhetsgrupper och diskussionsgrupper används synonymt. Diskussionsgrupper är en bra benämning eftersom den talar om vad tjänsten används till, och det handlar oftast inte om nyhetsspridning i vanlig bemärkelse utan snarare om just diskussion kring ett givet ämne.
     Via diskussionsgrupperna har man helt enkelt tillgång till den samlade kunskapsmassan hos nätets medborgare. Vissa diskussionsgrupper är ganska oseriösa och där är nivån på diskussionen låg. Kvaliteten på diskussionerna ökar dock i takt med att tjänsten online-chat breder ut sig, denna tjänst lämpar sig nämligen ännu bättre än diskussionsgrupperna för folk som bara vill "slänga käft".

Det finns i huvudsak två sätt att nå Usenet news:
1.
Genom att använda Netscapes interna nyhetsläsare. Den startas genom menyalternativet "Netscape News" på
"Window"-menyn. Nästa steg är sedan att visa alla nyhetsgrupper i fönstret, det görs via menyalternativet "Show All Newsgroups" på "Options"-menyn.

Mer hjälp om hur man använder Netscape till att delta i diskussionsgrupperna finner du i Netscapes svenska online-handbok.

2. Genom ett speciellt nyhetsläsarprogram. Flera exempel på sådana program finns att hämta från TUCOWS, en nedladdningssida för internetrelaterade program.Sådana här program kräver förstås en del inställningar som t ex val av newsserver. Kolla med din uppkopplare/dataansvarig om du vill prova på detta, vår rekommendation är dock att du använder Netscapes interna läsare.

Diskussionsgrupperna har ibland rätt kryptiska namn men oftast är de självförklarande.
     Ett exempel: rec.sport.basketball.college
     rec står för recreational, sport är en undergrupp till rec och så vidare.

I varje diskussionsgrupp hittar du en mängd inlägg som (oftast) rör det ämne som den var tänkt för från början. Om det startar alltför livliga underdiskussioner, till exempel om gruppen rec.autos.vw som rör volkswagenbilar blir nedlusad med inlägg om s k beach buggies (ombyggda VW:s) kanske det startas en lista kallad rec.autos.vw.buggy.
     De flesta artiklar läses och lämnas obesvarade men en del ger upphov till en mängd följdartiklar. En sådan radda med artiklar kallas en tråd (thread).

En mycket bra sammanställning över vilka nyhetsgrupper som finns på nätet kan du studera här. Vilka nyhetsgrupper du har tillgång till beror också på vilken newsserver du är kopplad till. Kolla med den dataansvariga på jobbet eller med din internetuppkopplare.

Får du ytterligare problem när du försöker använda news? Här kan läsa mer om diskussionsgrupperna:
     Fysikums eminenta Internetkurs

 

Till sidans topp
Kursindex © SSVH 2000