Svenska A
Avsnitt 7 > Bibliotek
Introduktion
Aptitretare
Avsnitt 1
Avsnitt 2
Avsnitt 3
Avsnitt 4
Avsnitt 5
Avsnitt 6
Avsnitt 7
- Söka information
- Tillförlitlighet
- Bibliotek
- Internet
- Söka på webben
- Ställa frågor
- Diskussionsgrupper
Avsnitt 8
Ins. uppgifter
Skrivträning
Klassrum

Bibliotek

Statens skola för vuxna i Härnösand 2000
Om du inte redan gjort det, så läs sidan 10 - 18 i Handboken. Där står mycket om vad ett bibliotek innebär och hur du lär dig hitta där. Lägg speciellt märke till uppställningen på sidan 11. Enligt det alfabetet finns böckerna i biblioteket sorterade.
     Det är långt ifrån bara vanliga böcker som finns att låna på bibliotek, även om det väl är de som är huvudsaken. Nej, biblioteken har också talböcker (inte bara för dem som har svårt att läsa vanlig text), musikinspelningar och t o m konst att låna hem, lite beroende på hur stort biblioteket är. Dessutom har de ofta gamla årgångar av tidningar som man kan söka i register. Då kan man oftast även söka på enskilda artikelförfattare eller på vad artikeln handlar om. Om du exempelvis vill ha information om debatten kring byggandet av Ölandsbron, så får du upp alla artiklar som behandlar det ämnet vid den tiden. På flera bibliotek finns tidningar också mikrofilmade, så att man lätt kan söka sig igenom t ex en årgång.

Du har läst om hur böckerna på biblioteket är sorterade kring ett speciellt alfabet. Du har också läst om ett par olika handböcker i svenska. Kan du besvara följande frågor?

1 Vad för böcker finns under bokstaven H?
2 Vilken bokstav skall du gå till om du letar efter inspelad musik?
3 I vilken handbok bör du leta om du
   a) inte känner till ett visst lånord, och inte riktigt vet om du skall använda en synonym istället?
   b) undrar vilken ordklass ordet igen tillhör?
   c) inte vet om det heter med utgångspunkt i eller med utgångspunkt ur?
   d) vill veta om ordet pentry kommer från det grekiska ordet penta (som betyder fem)?
   e) fått tillbaka en uppsats med många syftningsfel och vill läsa in just detta med syftning?

Svaren finns här, men försök själv innan du kikar.

Det finns ytterligare två handböcker som vi vill rekommendera:

Pelle Holm: Bevingade ord
En handbok över bevingade ord, där man exempelvis kan ta reda på vem som sade vad. Vem var det som först sade Att skiljas är att dö en smula? Vem har påstått: Skröplighet, ditt namn är kvinna? Varför säger man egentligen I grevens tid? Vilken greve handlar det om? Vad var det som hände när Cæsar sade Alea jacta est? och vad betyder det? Allt detta är frågor som du kan få svar på i Pelle Holms Bevingade ord.

Björn Collinder: Nya ordhandboken
En ordbok som är specialiserad på ord som inte finns i SAOL (för sådana finns det faktiskt en hel del). Här hittar du många nya ord och många ord som tillhör fackspråket, men som man ändå kan stöta på i tidningar osv. Även en del ord som nästan är fallna ur språket tas upp. Om du har den här boken stående bredvid SAOL i bokhyllan bredvid skrivbordet är du rustad till tänderna.

 

Till sidans topp
Kursindex © SSVH 2000