Särskrivning
Sammansatta ord skriver vi i svenskan alltid ihop, men man ser i dag en del som börjat slarva med denna regel. Det kan möjligen bero på ett visst inflytande från engelskan, det heter till exempel "bank account", på engelska men "bankkonto" på svenska.
Man kan också se många reklamtexter och skyltar där sammansatta ord delas upp på två rader utan bindestreck. I rapporter hittar man en hel del exempel på sådan felaktig särskrivning: tvåstegs teori, kultur artiklar, sekundär källor. Man kan alltså höra om en person talar om "ingen vidareutbildning" eller om "ingen vidare utbildning", två helt olika betydelser.
Det finns många fasta uttryck där man kan tveka om de ska skrivas som ett eller flera ord. En tumregel är att lyssna på betoningen. Om betoningen ligger på första stavelsen så ska ordet skrivas ihop. Men tyvärr finns det många undantag.
Några roliga exempel på särskrivningsproblem:Om det inne på en restaurangvägg sitter en skylt med texten 'Rök fritt!', så betyder det att du får röka hur mycket du vill där.
Om det i stället står 'Rökfritt' betyder det att du inte alls får röka där. Om en butik har hängt upp fina skyltar med texten 'SLUT REA' i sina skyltfönster, så betyder det att det inte är någon större idé att gå in dit eftersom realisationen är över. Hade det i stället stått SLUTREA så kunde det däremot ha lönat sig att handla där.