Statens Skola för Vuxna i HärnösandStatens Skola för Vuxna i Härnösand
Arbetsmiljökunskap
Kursöversikt
Arbetsmiljökunskap
 
Vad är arbetsmiljö?
Lagstiftning
 
Samhället
Aktörer
Juridiskt ansvar
Arbetsmiljöreglerna
Samverkan
Utanför arbetsplatsen
Testa dig själv
Projektarbete
Avslutning och slutprov
Klassrum
Hjälp
   
Senaste nytt
Till kursens början
Aktörer
Statens Skola för Vuxna i Härnösand 2000

De olika aktörerna - arbetsgivaren, arbetstagaren och myndigheterna

Alltsedan de första reglerna om yrkesfara (se ovan 1.1) har lagstiftningen reglerat skyldigheter och ansvar för arbetsgivaren. I enkla ekonomiska termer kan således konstateras, att den som råder över verksamheten/produktionen också har ett ansvar för att verksamheten och produktionsmedlen inte skadar den som arbetar. Det är mot den här bakgrunden fullständigt (åtminstone juridiskt) naturligt att arbetsgivaren tilldelas ett stort antal arbetsuppgifter rörande arbetsmiljön och att arbetsgivaren också har ett juridiskt ansvar för fullgörandet av dessa arbetsuppgifter (se Arbetsgivarens skyldigheter, arbetsuppgifter och ansvar).

Arbetstagaren har - i kraft av sitt eget intresse av att må bra - en naturlig roll i arbetsmiljöarbetet. Härutöver följer av anställningen och anställningsavtalet (mellan arbetsgivaren och arbetstagaren) att den anställde faktiskt har gjort ett avtalsåtagande att följa de arbetsmiljöregler som finns i och för verksamheten. I praktiken inrymmer detta åtagande allt från att använda föreskriven personlig skyddsutrustning till att följa de personalpolitiska riktlinjer som gäller för internkontroll av arbetsmiljön (se Arbetstagarens skyldigheter och ansvar).

Arbetarskyddsstyrelsen har det yttersta myndighetsansvaret på arbetsmiljöområdet. Arbetarskyddsstyrelsens viktigaste uppgift är att utforma och utfärda föreskrifter. Dessa föreskrifter, som kan röra allt inom arbetsmiljöområdet (se Arbetsgivarens skyldigheter, arbetsuppgifter och ansvar), utfärdas med stöd av en särskild fullmaktsregel i arbetsmiljölagen. I praktiken betyder detta att innehållet i en av Arbetarskyddsstyrelsen utfärdad föreskrift är av "lagkaraktär", d.v.s. det som står i en föreskrift från Arbetarskyddsstyrelsen är lika bindande och förpliktande som om det stod i själva arbetsmiljölagen.

Den direkta tillsynen av arbetsmiljön utövas av Yrkesinspektionen. Landet är (för närvarande) indelat i tio yrkesinspektionsdi-strikt. Yrkesinspektionens uppgift är att, under Arbetarskyddsstyrelsens överinseende och tillsyn, besöka arbetsplatser och därvid utöva tillsyn över att arbetsmiljölagen följs (se vidare Tillsynsmyndigheternas roll).

Arbetsmiljökunskap > Lagstiftning > Aktörer Upp
  Kursindex © SSVH 2000