Klassrummet Senaste nytt Insändningsuppgifter
Basgrammatik Läslogg Hjälp
Nationellt centrum för flexiebelt lärande
Nationellt centrum för flexibelt lärande
Avsnitt
Vägen till målet
Språket vi använder
Berätta för andra
Att informera sig
Fundera
Kulturmöten
Påverka och påverkas

Fundera
Översikt
Att söka en bok
En berättande text
Textbindning
Textexempel
Skrivkursen
Vad är språk?
Satsdelar
Läslogg
 
Vägen till måletBerätta för andraFunderaSpråket vi använderPåverka och påverkasKulturmötenAtt informera sig
 

Vad är språk?

Vad är det som främst skiljer människan från djuren? Det är framförallt vår hjärna, men det är också vår förmåga att kommunicera. Denna språkförmåga är unik för människan som art och genom att fundera på vad språk är, kan vi lära oss mer om oss själva.

För det mesta använder vi språket på ett omedvetet sätt. Hos det lilla barnet kan vi se hur våra medfödda språkanlag utvecklas i samspel med omgivningen. Barnets grammatik finns inombords. Så är fallet med oss vuxna också. Vi har en inbyggd mekanism, en uppsättning outtalade regler i huvudet. De flesta kan inte med grammatiska termer förklara sitt språkbruk, ändå fungerar det. Vi kan tala om att vi har en intern grammatik.

Kan vi nöja oss med detta? Måste vi inte när vi läser svenska lära oss grammatiska termer, språkriktighet och regler av olika slag, det man skulle kunna kalla en extern garmmatik? Skolan har ju av tradition ägnat mycket tid åt den typen av grammatiska studier i strävan att förbättra elevens språkförmåga. Numera är språkforskarna ganska eniga om att vi faktiskt inte blir bättre skribenter av att behärska en extern grammatik. Återigen kan vi konstatera att det är genom att använda språket som vi utvecklar vår språkliga kompetens.

Är det då meningslöst att studera grammatik? Som vi ser det finns det två skäl att skaffa sig den kompetensen: dels kan den grammatiska terminologin fungera som att redskap när vi beskriver vår egna modersmål, dels hjälper den oss när vi studerar främmande språk.

Övningsuppgift
Fundera över ditt eget behov av grammatiska kunskaper. Kan du nöja dig med den grundkurs, som Handboken ger? (Handboken och den här kursen tar upp de viktigaste ordklasserna och stasdelarna. Om du behöver extra hjälp med grammatik i svenska som andra språk finns det övningar för dig på webbkursen. Symbolen "Uggla" tar dig till basgrammatikövningar.) Eller tror du att du behöver mer fördjupade kunskaper för kommande studier i främmande språk. Du kanske helt enkelt är väldigt intresserad av hur ett språk kan analyseras och beskrivas? Då kan du ta itu med alla avsnitt i Handboken, markerade överkurs.

 
 
CFL