Klassrummet Senaste nytt Insändningsuppgifter
Basgrammatik Läslogg Hjälp
Nationellt centrum för flexiebelt lärande
Nationellt centrum för flexibelt lärande
Avsnitt
Vägen till målet
Språket vi använder
Berätta för andra
Att informera sig
Fundera
Kulturmöten
Påverka och påverkas

Fundera
Översikt
Att söka en bok
En berättande text
Textbindning
Textexempel
Skrivkursen
Vad är språk?
Satsdelar
Läslogg
 
Vägen till måletBerätta för andraFunderaSpråket vi använderPåverka och påverkasKulturmötenAtt informera sig
 

Att söka en bok på biblioteket

När du valt den bok du vill läsa, går du förslagsvis till biblioteket för att skaffa den. De flesta bibliotek är idag uppkopplade till databaser. Det har gjort det betydligt enklare att söka böcker, tidningsartiklar och övrig information. I bibliotekets databas kan du söka en bok med hjälp av författarnamn eller titel, t ex Theodor Kallifatides Den dubbla längtan. Du kan också söka enbart med hjälp av ett enskilt ord (sökord), t ex längtan. I databasen kan du även se om boken finns inne för tillfället. Just dessa två ovannämnda pocketböcker får du lättast tag på via Libers hemsida: www.liber.se

Ju mer exakt du preciserar sökningen, desto snabbare får du napp. Tänk på att skriva författarnamn, titel eller enskilda sökord rätt, annars hamnar du fel. Öva gärna med hjälp av vår litteraturlista; försök att hitta några av titlarna, inte bara den bok du själv valt. Prova också att söka böcker inom ett visst ämne.

Då skriver du in ett ämnesord, t ex resor och får förhoppningsvis upp en hel del titlar på skärmen. En boks placering i hyllorna framgår av det signum den har. Läs vidare om hur du hittar i biblioteket i Handboken sidorna 13-16.

På bibliotekets referensavdelning hittar du de ordböcker och handböcker som är till stor hjälp under dina svenskstudier. Några av de vanligaste tas upp i Handboken, sidorna 38-41. Gör några av uppgifterna som hör till avsnittet.

 
 
CFL