Startsidan | Kursöversikt | Epost till läraren | Hjälp

Skjutmåttet

Du kan dra i den lilla trissan för att ställa in skjutmåttet. Skjutmått är utformade för att kunna mäta utvändiga och invändiga mått samt djup.

Prova först en inställning av simuleringen med de länkar som har en streckad understrykning. Sedan kolla dina upplevelser, avläsningar med blåa "hur" "svar" eller "tolkning" länken. Man kan fälla ihop den texten igen genom att klicka igen.

Kontrollera nollpunkten: Visa hur:

Som för alla mätinstrument, bör man kolla "nollställningen". I detta fall betyder det att skjuta ihop käftarna helt. Om allt stämmer bra skall käftarna passa ihop så att man inte kan se något ljus emellan dem.

Mättungan i botten skall vara jäms med skalbotten och strecket längst till vänster på den korta ("nonie") skalan skall vara mittför noll på huvudskalan. Om det inte är så, måste man korrigera alla mätvärden man tar eller rätta till instrumentet. Detta skjutmått verkar trots sin billighet och halvtaskiga skalmarkering ändå vara bra nollställt.

Om ett digitalt skjutmått inte visar noll då man fört ihop käftarna, trycker du på en nollställningsknapp.

Du kan prova att mäta storleken på den runda svarta cirkeln. (Den är cirka 13,8 mm)

Mätsätt:

Utvändig mätning:  Svar:

25,3-25,4 mm Både streck 3 och streck 4 stämmer ungefär lika bra.

Invändig mätning:   Svar:

6,8 eller 6,9 mm

Djupmätning:  Svar:

8,0 mm

Höjdmätning: Svar:

13.6mm
Nu skulle man kunna räkna ut den blåa kroppens volym
V = Vyttre -Vhål = osv

Vanligt fel: Fel placering  Tolkning:

Båda cirklarna har samma storlek. Om man placerar som det röda ligger så kommer det i den delen som inte går ihop när man stänger skjutmåttet. Om man avläser det rödas diameter får man cirka 3,5 mm. Det lämpligt placerade gröna cirkeln avläses diametern till cirka 4,8mm.

OBSERVERA! Placera inte mätsträckan i de uttagna delar av mätkäftarna!

Varför finns då urtagen?

Mätning utan att använda urtagen: Tolkning:

Ibland kan man behöva mäta till exempel tjockleken på en plåt. Om kanten på plåten har "grader", en övervikt kant eller som i bilden en liten deformering, så kommer de parallella käftarna inte att kunna pressas ihop tät intill plåten. Då får man en överskattning av tjockleken som innehåller "luft". Här skulle man få cirka 1,6mm.

Mätning med användning av urtagen:  Tolkning:

Om man ser till att den "för tjocka delen" av plåten kommer i urtagen, då kan käftarna smita åt bra. Då får vi plåtens rätta tjocklek: 1,1 mm.
(Det föregående värdet var nästan +50% fel)

[ Om skjutmåttet | Hantera ett skjutmått | Avläsa nonieskalan ]

2005 Nationellt centrum för flexibelt lärande