Klassrummet Senaste nytt Insändningsuppgifter
Basgrammatik Läslogg Hjälp
Nationellt centrum för flexiebelt lärande
CFL
Avsnitt
Vägen till målet
Språket vi använder
Berätta för andra
Att informera sig
Fundera
Kulturmöten
Påverka och påverkas

Vägen till målet
Översikt
Att vara webbelev
Studieteknik
och lärstilar
Studietips
Läslogg
 
Vägen till måletBerätta för andraFunderaSpråket vi använderPåverka och påverkasKulturmötenAtt informera sig
 

Studieteknik och studieplanering 

Innan du börjar titta på de olika studieenheterna vill vi att du läser om och reflekterar runt studieteknik, läsande och skrivande. Vi rekommen­derar att du läser det avsnitt i Handboken som tar upp studieteknik. När man läser på distans är det extra vik­tigt att man har en studieteknik som fungerar. Därför vill vi poängtera några saker.

Bekanta dig med materialet

Gå igenom handboken och de olika enheterna i denna webbkurs. Titta i innehållsförteckningen. Bläddra igenom några kapitel för att se hur de är uppbyggda.  Se till att du vet hur webbkursen är konstruerad innan du börjar arbeta med kursen.

Att studera

Skapa en förförståelse. Det gör du genom att du innan du börjar läsa en text bekantar dig med den. Bläddra ige­nom det kapitel du just ska läsa. Titta på kapitelrubriker och bilder. Stanna upp vid sådant du tycker är särskilt intressant. Gå tillbaka till början. Skumläs texten. Skriv upp sådant du fastnar för. Gör sedan en grundligare intensivläsning där du antecknar lite mer. Anteckna sådant du vill komma ihåg. Stryk under!

Anteckningsteknik

Använd gärna tankekarta (se Handboken sidorna 6-7). Rita in bilder och egna associationer. Använd olika färger. Allt som underlättar för  minnet är bra. Originella associationer är speciellt ef­fektiva.

Skriv på särskilt ark. Använd helst stolpar, tänk dig att du ska göra samman­fattande rubriker på det du läser.

Veckoschema

Lägg gärna upp det hela som ett schema, där du har speciella, fasta lästider olika dagar i veckan då du inte gör någonting annat. Din A-kurs i svenska som andraspråk måste nämligen få lov att ta tid. Det är en sysselsättning att studera, precis som att jobba på hel- eller deltid. Om man exempelvis vill bli en duktig simmare, så måste man naturligtvis träna. Det gäller samma sak när man studerar.

Liknelsen är inte så dum, för det är bra om dina studiepass blir lika viktiga som om du vore på simträning. Då kan du inte svara i telefonen, inte se på TV, inte ta emot besök, inte ta hand om babyn.

Ytterligare en fördel med fasta studietider är att de faktiskt kan göra det lättare att vara ledig. Om man inte har någon bestämd studieplan kan det nämligen hända att man blir så fixerad vid att plugga att man alltid har det över sig, att det alltid ligger och skaver i bakhuvudet, så att man till sist inte har någon fritid alls, samtidigt som man inte heller får studierna att fungera. Man är mycket aktivare om man tar ett par timmar i taget. Sedan kan man känna att man gjort sitt och kan syssla med något annat.

Motivation

Tänk inte att du ska göra allt på en gång. Försök att dela in dina studier i etapper på vägen mot det stora målet. Skapa alltså delmål. När ett avsnitt är klart går du vidare till nästa etapp.

Belöna dig själv. Efter sista passet för veckan eller när du avslutat en insänd­ningsuppgift gör du något du särskilt tycker om. Se till att ställa till med kalas när kursen är slut. De små målen blir då etapper på väg mot den stora festen!

Övningsuppgifter

1. Gör ett veckoschema som passar dig själv. Kanske behöver du 6-8 timmar i veckan för dina studier.

2. Gör en tankekarta över den här introduktionen i studieteknik.