Klassrummet Senaste nytt Insändningsuppgifter
Basgrammatik Läslogg Hjälp
Nationellt centrum för flexiebelt lärande
Avsnitt
Vägen till målet
Språket vi använder
Berätta för andra
Att informera sig
Fundera
Kulturmöten
Påverka och påverkas

Att informera sig
Översikt
Att söka information
Internet
Diskussionsgruppen
Slutprov
Läslogg
 
Vägen till måletBerätta för andraFunderaSpråket vi använderPåverka och påverkasKulturmötenAtt informera sig
 

Internet

Internet består av flera olika delar.

Det som används mest är webben, eller WWW (World Wide Web), som de säger på engelska. Den består av miljontals sidor med information, bland annat personliga hemsidor och den sida du läser just nu.

En annan viktig del är diskussionsgrupperna, eller newsgroups, som de kallas på engelska. De består av en mängd olika "platser" där folk diskuterar ett speciellt tema ungefär som med hjälp av e-post. Du kan läsa andras brev och svara om du vill, men du kan också bara läsa och lära dig. Dessa diskussionsgrupper fungerar i stort sett som konferenssystemet som du kan nå från listen överst på den här kursen. Där har du ett antal diskussionsgrupper som är specifika för den här kursen. Skillnaden är att ingen annan än de som läser kursen kan komma åt dem. Vi kommer att tala närmare om diskussionsgrupperna längre fram i det här avsnittet.

Internet består i och för sig av ännu fler delar, men det är dessa båda du har mest nytta av när du söker information.

Att söka information på webben

För att hitta det du verkligen letar efter på webben behöver du hjälpmedel. Om du bara letar runt på måfå (det som kallas att surfa), bland miljontals sidor, och kommer du inte fram till det eftersökta.

För att du skall kunna hitta bättre finns så kallade sökmaskiner (eng: search engines). De är sidor där du kan skriva in ett eller flera sökord och sedan snabbt få en lista över sidor som innehåller dem. Det går fantastiskt fort, i och med att maskinerna lägger upp stora index över olika sökord, och alltså inte verkligen letar runt på nätet varje gång någon söker (vilket sker flera gånger i sekunden på de populärare), utan bara söker i sitt eget färdiga indexerade register. Dessa register uppdateras kontinuerligt, och det normala är att en ny sida hittas ungefär efter en månad (det beror lite på var sidan finns rent fysiskt).

Den sökmaskin vi skall titta närmare på heter Evreka, och lämpar sig speciellt bra för oss, i och med att den har en svensk "filial" på nätet. Detta innebär dels att det finns speciella index för svenska sidor, dels att servern finns i Sverige - bägge delarna leder till att det går mycket snabbare än att söka på utländska sökmaskiner (som antagligen inte indexerar svenska sökord). Du kan dock hitta all information (även utländsk) från den svenska filialen.

Vi skall nu se hur vi kan söka på Evreka.

Formulera frågor i Evreka

Det finns två sätt att söka information.

När man kommer till Evrekas söksida möts man av ett sökformulär samt en klickbar bild (avbildad nedan) för val av sökalternativ. Här kan man välja mellan de två sätten att söka: enkel (simple) eller avancerad (advanced) sökning. Om du inte väljer något speciellt hamnar du automatiskt i enkel sökning. Hur man går till väga för att formulera frågor beskrivs nedan.

Enkla frågor - simple queries

Ett generellt tips är att alltid konstruera frågan, det vill säga det du skriver in i sökfönstret, så precist som möjligt. För att lyckas med detta använder man lämpligen Evrekas egen frågesyntax (sätt att ställa frågan).

Här följer några exempel och förklaringar på enkla frågor:

norrland "bio marx" program

Om du skriver såhär hittar sökmotorn dokument som innehåller så många som möjligt av orden du angivit. Dessa är rankade så att det dokument med flest matchningar presenteras först i sökresultatet. För att sammanfoga ord till fraser omger man frasen med citationstecken. I det fallet hittar motorn alltså inga dokument som bara innehåller orden bio och marx, utan de måste stå efter varandra.

Sökningen kommer att ge svar som innehåller såväl norrland, Norrland som NORRLAND, för du skrev norrland med bara små bokstäver. Om du däremot t ex skriver norrlAND så letar motorn bara efter ordet där det avslutas med tre versaler (Länk: stor bokstav).

+Hans +Andersen -"H C Andersen"

Du kan välja bort eller till matchningar med plus- eller minustecken. Den här frågan hittar dokument som innehåller Hans och Andersen men inte frasen H C Andersen.

Dexys;midnight;runners

Semikolon för ihop ord till fraser precis som citationstecken. Exemplet fungerar alltså precis likadant som om du skulle ha skrivit "Dexys midnight runners"

vild*

I den här frågan använder vi ett så kallat jokertecken (eng. wildcard), asterisken, vilket söker efter sidor som innehåller minst ett ord som börjar på vild t.ex. vild, vildsvin, vildblommor etc. Jockertecknet * kan också användas när man söker efter ord med variation i stavning. Exempel på detta är att refle*ion hittar matchningar för reflektion med både stavningen reflektion och reflexion. Din sökning betyder "åtminstone ett ord som börjar på refle och slutar på ion". Med andra ord skulle du få träff även på ordet reflexproduktion.

Avancerade frågor - advanced questions

I avancerade frågeställningar använder man sig av vissa operatorer som tillsammans med sökord och fraser konstruerar frågeuttryck. Reglerna för att definiera ord, fraser och jokertecken är dock de samma som vid enkla frågeställningar.

Man använder operatorerna AND, OR och NEAR samt NOT för att kombinera ord och fraser. Operatorerna kan lika gärna skrivas med små bokstäver eller med symbolerna & (AND),| (OR), ~(NEAR) samt !(NOT). När man konstruerar frågor i vilka man vill ha någon av de föregående operatorerna som sökord blir man tvungen att sätta dem inom citationstecken, dvs om du vill söka t ex på ordet not (som man spelar instrument efter) i avancerad sökning, så måste du sätta det inom citationstecken, i och med att AltaVista annars tror att du menar operatorn NOT. Parenteser för att avgränsa sökuttryck är tillåtet, och faktiskt också att rekommendera eftersom det förtydligar uttrycket avsevärt. Studera exemplen på avancerade frågor nedan:

Sting AND "Walking on the moon"

Operatorn AND ser till att båda sakerna finns med i de resulterande dokumenten (men de behöver inte vara intill varandra eller absolut med Sting före Walking on the moon i dokumentet).

"International Business Machines" OR IBM

OR-operatorn ser till att åtminstone ett av sökalternativen finns med i de resulterande dokumenten.

Stina NEAR Ekblad

Operatorn NEAR ser till att orden Stina och Ekblad finns inom högst tio ords avstånd på de resulterande dokumenten. Svarsalternativ skulle exempelvis kunna vara Stina Ekblad, Stina med efternamnet Ekblad eller Ekblad, Stina.

idrott AND NOT "allsvensk fotboll"

NOT-operatorn används för att utesluta ord eller fraser ur en fråga. Här hittar du alltså dokument som innehåller ordet idrott, men inte innehåller frasen allsvensk fotboll. Frågan i exemplet ger samma resultat som frågan idrott AND (not "allsvensk fotboll"). Däremot fungerar inte skrivsättet idrott NOT "allsvensk fotboll" resultatet blir ett felmeddelande.

Det här verkar kanske mycket komplicerat. Men pröva dig fram! Börja med att öva dig på enkla frågor, sedan kan du fortsätta att experimentera med avancerade. Välkommen till cyberrymden.

För att komma till Evreka tryck här. (Det kan kanske vara bra om du sätter ett bokmärke på den här sidan, om du nu vill hoppa fram och tillbaka mellan instruktionerna och sökmaskinen.)

 
 
CFL