Klassrummet Senaste nytt Insändningsuppgifter
Basgrammatik Läslogg Hjälp
Nationellt centrum för flexiebelt lärande
Avsnitt
Vägen till målet
Språket vi använder
Berätta för andra
Att informera sig
Fundera
Kulturmöten
Påverka och påverkas

Att informera sig
Översikt
Att söka information
Internet
Diskussionsgruppen
Slutprov
Läslogg
 
Vägen till måletBerätta för andraFunderaSpråket vi använderPåverka och påverkasKulturmötenAtt informera sig
 

Att söka information

Redan i kursens början bekantade vi oss med bibliotekets databas. Nu går vi vidare och tittar på hur man går tillväga för att finna ytterligare information. Fortfarande är biblioteket den stora resursen, men det finns flera andra vägar till information. En som ibland glöms bort är den personliga kontakten, dvs intervju eller samtal med en kunnig person.

När man söker efter information i ett visst ämne är det vettigt att börja med en allmän uppslagsbok (som oftast finns också på CD-rom), och sedan gå vidare till mer ämnesspecifika böcker. Redan i studieenhet "Fundera" konstaterade vi att man kan söka böcker i ett visst ämne i bibliotekets databas genom att söka på ämnesordet. Man kan dessutom söka tidningsartiklar i en databas som kallas Artikelsök. Det nyaste sättet att söka information är via Internet. Vilken väg man än väljer för att söka information är det viktigaste att ställa rätt frågor, att ha klart för sig vad man är ute efter och precisera sig så mycket som möjligt. Som man frågar får man svar, heter det som bekant. På webbkursen får du läsa mer om hur man söker information på Internet med hjälp av sökprogrammet AltaVista till exempel.

Läs vidare i Handboken, sidorna 13-18, om att söka information.

Övningsuppgifter

  • Vad står det i en vanlig uppslagsbok (bok eller CD-rom) om vikingar? Hur många titlar hittar du i ämnet i bibliotekets databas? Sök på samma sätt information om Homeros.
  • Försök dels via Artikelsök, dels via Internet, hitta en recension av en film (förslagsvis den du ska arbeta med längre fram i denna studieenhet).
  • Hur kan man veta att den information man hittar är sann? Kan man alls veta det?
  • Ser du några nackdelar med informationssökning via dator?

Mer om informationssökandet kan du läsa här.

 
 
CFL