Statens Skola för Vuxna i HärnösandStatens Skola för Vuxna i Härnösand
Arbetsmiljökunskap
Kursöversikt
Arbetsmiljökunskap
 
Vad är arbetsmiljö?
 
Yrkesfara, arbetarskydd och arbetsmiljö
Arbetsmiljöbegreppet
Lagstiftning
Arbetsmiljöreglerna
Samverkan
Utanför arbetsplatsen
Testa dig själv
Projektarbete
Avslutning och slutprov
Klassrum
Hjälp
   
Senaste nytt
Till kursens början
Yrkesfara, arbetarskydd och arbetsmiljö
Statens Skola för Vuxna i Härnösand 2000

Från yrkesfara och arbetarskydd till arbetsmiljö

Vår första lagstiftning på arbetsmiljöområdet handlade om yrkesfara inom industri och hantverk. Lagstiftningen, som kom 1889 och fick namnet yrkesfarelagen, lade fast att arbetsgivaren i princip är skyldig att förebygga fara för liv och hälsa i arbetet. Visserligen var lagstiftningen begränsad till industri och hantverk, men den konstruerade alltså den alltjämt gällande principen om arbetsgivarens ansvar.

Genom riksdagsbeslut 1911 antogs vår första arbetarskyddslag. Den berörde i praktiken alla arbetare (utom offentliganställda). I lagen markerades ytterligare och tydligare än i yrkesfarelagen arbetsgivarens skyldighet att vidta förebyggande åtgärder i syfte att eliminera risker för liv och hälsa. Arbetarskyddslagen fick modern form genom 1949 års arbetarskyddslag; en lagstiftning som i princip omfattade såväl arbetare som tjänstemän. I och med 1949 års lag formulerades också de "roller" som alltjämt gäller inom området; Arbetarskyddsstyrelsen och yrkesinspektionerna utövar tillsyn, skyddsombudet är facklig förtroendeman i arbetsmiljöfrågor och samverkan ska ske mellan arbetsgivare och arbetstagare/facklig organisation.

När arbetsmiljölagen kom 1978 markerade lagstiftaren, att arbetarskyddet i den traditionella bemärkelsen skulle utsträckas till att omfatta en helhetssyn på människa och arbete. Begreppet arbetsmiljö myntades.

Arbetsmiljökunskap > Vad är arbetsmiljö? > Yrkesfara, arbetarskydd och arbetsmiljö Upp
  Kursindex © SSVH 2000