Statens Skola för Vuxna i HärnösandStatens Skola för Vuxna i Härnösand
Arbetsmiljö och säkerhet
Kursöversikt
Arbetsmiljökunskap
Projektarbete
 
Projektarbetets utformning
Företaget AOS AB
 
Introduktion
Löpande bandet
Explosionen
Tillbudet
Måleriet
Buller
Praktikanterna
konflikt
Projektredovisning
Avslutning och slutprov
Klassrum
Hjälp
   
Senaste nytt
Till kursens början
Konflikt
Statens Skola för Vuxna i Härnösand 2000

Försäljningsavdelningen på AOS arbetar i grupper mot olika geografiska marknader. Varje grupp delar gemensamt på en viss provision på försäljningen.

Gruppen East European Sales består av sex försäljare, fyra män och två kvinnor. En av de manliga säljarna är L. Han har arbetat ganska länge inom företaget och upplevt litet olika företagskulturer.

L har betydligt lägre försäljning än de andra. Det beror inte på att han är lat, utan på att han har en litet annan syn på arbetssättet. Han har stor idealitet och vill inte prångla ut cymbaler till varje pris, utan inriktar sig helt på försäljning till symfoniorkestrar där cymbalerna hör hemma. Han anser det rent oetiskt att sälja cymbaler till paradorkestrar, ja vissa kolleger säljer till och med till dansorkestrar, vilket upprör L. Han förebrår ofta kollegerna för detta och har även tagit upp dessas försäljningsmetoder med ledningen. Dessa har inte varit så intresserad av denna aspekt, utan avfärdat honom.

L, som har stort engagemang för det som är rätt, har därefter vänt sig i personliga brev till styrelsemedlemmarna och även till ägarfamiljen. Det har dock inte givit så stort gensvar.

Samtidigt med detta har Ls försäljning gått ned ännu mer. Han har blivit upptagen av att få rätt i konflikten. Detta drar ned försäljningsgruppens gemensamma provision och kollegerna är mycket irriterade. Man tycker också att det är omöjligt att prata med honom. L blir mer och mer isolerad. På lunchrasten får han sitta ensam. Sätter han sig bland några andra flyttar dessa snart på sig. Han får underliga telefonsamtal. En eftermiddag när han skall åka hem finner han att ett däck på bilen är sönderskuret.

L för numera bok över allt som han uppfattar som trakasserier. Samtidigt författar han skrivelser till olika musikersällskap för att få dessa att agera mot den oetiska försäljningen av cymbaler. En måndag orkar inte L längre gå till arbetet...

STOPP !!

Vi stoppar nu detta scenario. Det ovanstående är lyckligtvis helt uppdiktat. Men tyvärr händer det ibland att relationerna urartar helt. Ofta kan omgivningen ha betraktelsesättet att det är något mentalt fel på de personer som blir utsatta för - eller utsätter andra för - trakasserier och utfrysning.

Man kan också ha betraktelsesättet att dåliga eller helt urartade relationer har sin grund i förhållanden som följande:

man har olika värderingar i arbetet och i umgänget mellan människor, eventuellt kan även värderingar utanför arbetets sfär komma in på arbetsplatsen
arbetsgivaren tar ej ställning i värderingar och beteenden som påverkar arbetsmiljön
rutinmässiga diskussioner om arbetssituationen och arbetsförhållandena mellan arbetsgivare/arbetstagare och i arbetsgruppen saknas
arbetsgivaren vet inte hur svåra situationer mellan arbetstagare skall kunna hanteras och kanske gör det på fel sätt

Om det ovanstående exemplet skulle ha inträffat i verkligheten, så blir det inte lätt att reda upp på ett bra sätt. Detta begärs inte heller av dig som kursdeltagare. Försök däremot besvara följande uppgifter med hjälp av föreskriften AFS 1993:17, "Kränkande särbehandling i arbetslivet".

Har försäljningschefen skött sina uppgifter som arbetsgivaransvarig för försäljningsavdelningen? Om inte, vad borde han ha gjort?
Har VD i företaget tagit sitt ansvar?
Hur skulle skyddsombudet kunnat agera utan att ta ställning för eller mot personer?

 

 

Projektarbete > Företaget AOS AB > Konflikt Upp
  Kursindex senast uppdaterad © SSVH 2000