Klassrummet Senaste nytt Insändningsuppgifter
Basgrammatik Läslogg Hjälp
Nationellt centrum för flexiebelt lärande
CFL
Avsnitt
Vägen till målet
Språket vi använder
Berätta för andra
Att informera sig
Fundera
Kulturmöten
Påverka och påverkas

Språket vi använder
Översikt
Sak- och skönlitteratur
Ordbildning
Ordförråd
Ordklasser
Stava rätt!
Läslogg
 
Vägen till måletBerätta för andraFunderaSpråket vi använderPåverka och påverkasKulturmötenAtt informera sig
 

Referat

Låt oss ännu en gång belysa de viktigaste punkterna vad gäller att skriva referat.

1. Referatet skall innehålla källangivelser. Detta är mycket viktigt. Det är inte alls dumt om du lägger en sådan angivelse först i löptexten. Exempelvis: I DN 3/4-97 skriver Kent Persson...

2. Referatet skall vara betydligt kortare än texten man refererar. Det är en av referatets huvudpoänger: Man skall kunna läsa det snabbare än originaltexten, men ändå få alla väsentliga fakta. Sikta på att referatet ska vara mellan en tredjedel och hälften så långt som originaltexten (det beror naturligtvis lite på hur lång den ursprungliga texten var).

3. Referatet måste vara objektivt. Detta innebär att du inte får skriva om vad du själv tycker i frågan. Din egen åsikt är inte intressant just här. Här skall du bara återge vad någon annan sagt.

4. Ditt referat skall däremot vara skrivet med ditt eget språk. Du skall inte härma efter den sti som artikeln är skriven på. Språket i referatet skall vara obundet av artikelns. Ändå skall du, som sagt, inte ha med dina egna åsikter.

5. Du kan gärna ha med något bra citat från originaltexten. Det skall då vara ett väl valt citat, som du tycker är speciellt bra. Du markerar också att det är ett citat med citationstecken och en citatangivelse. Så här kan det se ut: "Inledningen inrymmer en spegelbild av hela skeendet", som Persson sammanfattar det.

6. Efter källangivelsen bör man fortsätta ha referatmarkeringar med i texten, så att läsaren påminns om att det är ett referat han/hon läser. Det kan se ut på många sätt: ...säger Persson vidare..., ...vilket Kent Persson understryker..., ...som artikelförfattaren poängterar...

7. Du får naturligtvis inte förvanska (= vanställa, fördärva) ursprungstexten. Du får inte lägga till fakta och du måste vara objektiv när du sammanfattar originaltexten. När man läser ditt referat skall man få ut samma sak som man skulle fått om man läst originaltexten. Tänk på ett sportreferat: Om du refererar en match mellan Myckelgensjö IF och Bredbyns BK, så måste du ju skriva om de mål som Bredbyn gör också, även om du själv hejar på Myckelgensjö. Annars är referatet helt missvisande.