Klassrummet Senaste nytt Insändningsuppgifter
Basgrammatik Läslogg Hjälp
Nationellt centrum för flexiebelt lärande
CFL
Avsnitt
Vägen till målet
Språket vi använder
Berätta för andra
Att informera sig
Fundera
Kulturmöten
Påverka och påverkas

Språket vi använder
Översikt
Sak- och skönlitteratur
Ordbildning
Ordförråd
Ordklasser
Stava rätt!
Läslogg
 
Vägen till måletBerätta för andraFunderaSpråket vi använderPåverka och påverkasKulturmötenAtt informera sig
 

Ordbildning

Sammansättning

Det enklaste sättet att bilda nya ord, är att sätta ihop två ord som redan finns. Om du har en båt och bygger ett hus till den, så vet du att det är ett båthus du byggt.

De första som byggde ett höghus, eller ett kedjehus, tänkte likadant. De såg på sin skapelse och kallade den för något som alla genast skulle förstå innebörden av. Det är klart att de kunde kallat höghuset för "mistra" men då hade de alltid fått förklara vad ordet stod för.

Ett ris som man tar in på påsken får heta påskris. En lärare i musik kallas musiklärare och en kopp kaffe klockan elva blir elvakaffe. Ibland måste man skarva ihop orden med hjälp av en bindevokal; gatukök, julefrid och sagoprinsessa.

När ord som redan är sammansatta sätts ihop med ytterligare ett ord fogar vi ihop dessa delar med hjälp av ett "s". Skrivbordslampa, synålsdyna och kullerstensgata.

Männen som styr över fotbollen i Sverige har missat denna regel och kallar sitt förbund "svenska fotbollförbundet". Det ligger helt fel i munnen!

Avledning

När man ändrar ordets betydelse genom att lägga till en förstavelse eller en ändelse till ordets stam kallas det för att man gör en avledning. Förstavelsen kallas prefix och ändelsen kallas suffix.

Till ordet arbeta kan vi bilda orden bearbeta, samarbeta och förarbeta med hjälp av de tre prefixen be-, sam-, och för-.

Som exempel på hur suffixen används kan vi ta stammen skriv och lägga på tre olika suffix. Med hjälp av -ning, -are och -else fick vi tre nya ord: skrivning, skrivare och skrivelse.

I svenskan använder vi gamla nordiska eller tyska prefix som an-, be-, o- och miss-. Vi använder även grekiska och latinska prefix. Dessa kan vara bra att kunna, eftersom de betyder något, och man kan gissa ordets betydelse om man vet vad prefixet står för. Några övningar finner du här.

Kortord

Det tredje sättet att bilda nya ord på är att förkorta långa och besvärliga sammansättningar. Istället för det omständliga motordriven velociped säger vi moped.

Ett vanligt kortord är bil istället för automobil. Popmusik är ett så vanligt ord nu, att vi inte tänker på att det från början hette populärmusik.

Initialord

Det sista sättet att bilda ord på, är att göra ett nytt ord av initialbokstäverna. Vi säger SAS om vårt flygbolag - inte ess, a, ess - och inte heller Scandinavian Airline System. IKEA har uppkommit genom att Ingvar Kamprad, som bodde i Elmtaryd Agunnaryd, började sälja möbler.