Modul 4 - Internationella avtal och villkor
EU och EFTA
 
Tillbaka till början Ett steg bakåt Ett steg framåt
Europeiska Unionen (EU)

Sverige är medlem i EU sedan 1995, dock inte i EU: s valutaunion EMU. EU: s föregångare, Kol- och Stålunionen som skapades 1958, hade med andra världskriget i färskt minne som grundläggande mål att skapa fred i Europa. Som medel för detta ville man skapa fri rörlighet av varor, tjänster, personer och kapital på en fri inre marknad. Detta är i dag nästan helt uppnått.

EU har en fri inre marknad men gemensam yttre handelspolitik. EU upprättar gemensamma tullar, ingår ekonomiska avtal och utformar handelspolitiska skyddsåtgärder gemensamt för medlemsländerna. EU är världens största handelspartner och naturligtvis en huvudaktör i världshandeln.

European Free Trade Association (EFTA)

EFTA bildades 1960 av Storbritannien, Sverige, Danmark, Norge, Portugal, Schweiz och Österrike med senare anslutning från Finland och Island. Organisationen var ett svar på bildandet av EG (senare EU), men i takt med att allt fler EFTA-länder gått med i EU har EFTA kraftigt försvagats och består idag bara av Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz.

EU och EFTA bildar tillsammans frihandelsområdet Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet (EES). EFTA-länderna har harmoniserat sina lagar och standarder till EU.

   
Internationella handelsavtal Övriga frihandelsområden