6 Kultur Tro Förislamisk religion Skriv ut Skriv ut

Förislamisk religion

 
Med begreppet förislamisk religion brukar man syfta på tiden före islam främst på den arabiska halvön. Den kallas på arabiska Yahiliya, "Okunskapens tid". De förislamiska folken var enade under det allra heligaste templet i Mecka, Kaba. Förutom detta hade varje stam en helig plats med ett heligt namn och ofta ett skyddsföremål i form av en speciell stenformation där Guden hade sin boning. Ordet betyl (Beyt-El) alltså gudens boning beskriver ofta en upprest sten och är kännetecknande för den förislamiska begreppsvärlden. Det sägs även att man i Kaba förvarade 360 gudabilder. Detta tal anses ofta vara en målande beskrivning, att det fanns gudabilder i 360 grader, alltså runt hela templet. Tre gudinnor från Mecka-Medinaområdet räknades som de högsta gudinnorna även för andra än "sina" skyddsstammar. De var Manat, Allat och AL-Uzza. De omnämns som en triad som kallas allahs döttrar. De ansågs vara en länk till en högre Gud som Allah eller Hubal. Denna högre Gud kan ses som ett slags förstadium till dyrkan av en enda Gud, den gammaltestamentliga El eller muslimska Allah.
 
Al-uzza beskrivs i Kitab al-asnam (Avgudarnas bok) som en kvinnlig demon eller guddinna i dalen Nakhla utanför Mecka, där hon bodde i 3 träd. Muhammed boerdrade att dessa träd skulle huggas med och då visade sig en svart kvinna med stort hår. Det sägs att Muhammeds budbärare högg mer al-Uzza så att bara aska återstod vid tiden för Islams början.
 
En annan förislamisk berättelse är den om Isaf och Naila, ett ungt kärlekspar som hade ett kärleksmöte i den heliga templet. De förstenades till statyer för denna synd, men dyrkades av de pilgrimer som kom tillresande från andra delar.
 
Kristna, judiska eller iallafall bibliska missionärer verkade som nämnts på den arabiska halvön. Vissa av dessa nämns och erkänns i Koranen, t.ex. profeterna Salih och Hud som verkade i nutida Saudiarabien. Åtminstone under senare tid ser man en stark påverkan av såväl krista som judiska influernser i trosföreställningarna. Den judiska traditionen levde sedan gammalt, trologen även inne i Mecka och verkar enligt många källor ha varit accepterad och respekterad. Den judiska kyskheten, en underkastande tillbedjan och offertraditionen verkar ha delats av den förislamiska hedendomen. Det finns berättelser där kvinnor lovat att "göra en jude" av sitt barn om det vara överlever en sjukdom eller fara. Enligt gamla källor fanns även i Kabas tempel bilder av Maria och Jesus.
 
Nationellt centrum för flexibelt lärande 2004