Svenska A
Avsnitt 2 > Textbindning
Introduktion
Aptitretare
Avsnitt 1
Avsnitt 2
- Beskrivande
- På olika sätt
- Synvinkel
- Berättarknep
- Textbindning
- Sammanhang
Avsnitt 3
Avsnitt 4
Avsnitt 5
Avsnitt 6
Avsnitt 7
Avsnitt 8
Ins. uppgifter
Skrivträning
Klassrum

Textbindning

Statens skola för vuxna i Härnösand 2000
Ett mycket vanligt skrivfel hos nybörjare är att de inte binder ihop texten, och alltså inte får något sammanhang i den. Titta på följande exempel:

Kent har inga pengar. Han har inget snus. Han skulle vara gladare om han hade det. Han ordnar pengar. Han går och köper snus.

Textsnutten består i stort sett bara av meningar med likadan uppbyggnad, vilket innebär att den blir svårläst och hackig, och dessutom ger ett tråkigt intryck. Med hjälp av några sammanbindande ord och uttryck kan vi förändra texten dramatiskt:

Kent har inga pengar och inget snus, men han skulle vara gladare om han hade det, så därför ordnar han pengar och går och köper snus.

Som du märker blir det betydligt enklare att läsa. Texten får helt enkelt ett flyt. Nu går det här naturligtvis inte ut på att bygga ihop allting till EN enda lång mening. Lagom är bäst. Men om att variera dina meningar har du redan läst i Handboken och studiehandledningen.

Det är dock inte bara nybörjare som har svårt att variera sig vad det gäller dessa bindeord. Man upptäcker t ex att man skrivit och tre gånger mycket nära vartannat, men hur byter man ut, så att det blir mer varierade ord?
     Följande uppställning av ord som ger sammanhang kan kanske fungera som en komihåglapp som du kan använda just när du känner att du inte har flyt i texten eller om du söker något ord för att inte behöva upprepa dig. Om du har tillgång till en skrivare, så skriv ut den och spar den - den kan säkert vara bra att ha vid din skrivplats. (Vill du ha en ännu komplettare uppställning kan du t ex se i Siv Strömquists bok Konsten att tala och skriva, som nedanstående tablå bygger på.)

Ord för jämförelse eller motsättning

emellertid
dock
däremot
en liknande uppfattning
en skillnad är
fördelarna
icke desto mindre
i gengäld
i sin tur
i stället
likartat
men

nackdelarna
när allt kommer omkring
på samma sätt
på så sätt
trots, trots allt
tvärtemot
tvärtom
samtidigt
liknande
å ena sidan
å andra sidan
ändå

Ord som för framåt i texten

Tillägg

Tid

dessutom
därtill kommer
lika viktigt är
nästa
och, också
slutligen
sist men inte minst
tillika
tilläggas kan
vidare
ytterligare
även

efter
före
först
medan
samtidigt
sedan
senare
slutligen
snart
så småningom
tidigare
till sist


Ord som utvecklar och sammanfattar

Exemplifiering

Orsak och slutsats

Upprepning

såsom
till exempel
exempelvis
bland annat
det vill säga
visar
belyser
närmare bestämt
särskilt
i synnerhet

av detta skäl
på grund av detta
orsaken är/var
en förklaring till detta
som en följd av
följaktligen
således
sålunda
alltså
därför

som tidigare nämnts
som nämnt
med andra ord

Sammanfattning

slutligen
kort sagt
sammanfattningsvis

Allmänt samband

har att göra med
i detta sammanhang
i fråga om
i samband med
med hänsyn till
mot bakgrund av
när det gäller
i detta avseende
hit hör även


Om du väljer knappen Sammanhang ovan hittar du två textstycken som har dåligt sammanhang och alltså är dåligt sammanbundna. Använd dig av det du lärt dig samt de sammanhangsord du har och försök binda ihop texterna så att de får bra flyt. Efter texterna finns länkar till originaltexten, det vill säga texten så som den ser ut i romanen den är hämtad ur. Här kan du se hur författaren löst textbindningen, men du kan naturligtvis inte egentligen se det som något facit. Det finns massor av olika möjligheter att binda samman, och det kan till och med vara så att du lyckas bättre än författaren gjort - vem vet? Experimentera med de olika sammanhangsorden och nöj dig inte förrän du tycker att din textsnutt flyter perfekt. Ibland kan du ändra lite på meningsbyggnaden också.

 

Till sidans topp
Kursindex © SSVH 2000