Introduktion
|
|
Den arabiska
maten skiljer sig naturligtvis från olika områden.
Man brukar tala om det libanesiska köket som är
känt i världen. Dessa rätter man kan få även i
Nordafrika. Grönsaker och baljväxter, söta kakor
och mycket citron, persilja, vitlök och olivolja
kännetecknar många rätter. Fattoush är en lite
matigare sallad med brödkrutonger eller bitar
av rostat pitabröd. Vanligt är att man äter många
små rätter, "Metze". |
w |
|
|
|
Fattoush, Sallad med bröd |
|
Hummus bi tahina, kikärtsröra |
w |
På alla
libanesiska restauranger kan man få någon slags
metze till förrätt eller huvudrätt. Man äter metze
tillsammans med pitabröd. Som huvudrätt tillkommer
ofta varma rätter som falafel, kofta (köttbullar)
eller dylikt. Många metzerätter är annars sallader
och röror. Obligatoriskt är nog en skål med inlagda
oliver. Då är oliverna inte inlagda i saltvatten
utan i olivolja och smaksatta med olika kryddor.
En annan obligatorisk detalj är ofta en god vitost
(t.ex. fetaost eller vit fårost). Det finns ett
nästan oändligt antal varianter av vitostar. Vissa
är i forma av hårda flätor med längsgående fibrer.
Andra är smuliga av fetaosttyp. Den hårda Halloumiosten
som inte smälter utan kan friteras i bitar är
en annan vitost. Man serverar metzerätter med
varma pitabröd, gärna skurna i 4 bitar. |
|
|
|