William Shakespeare (1564-1616)

Shakespeare föddes i staden Stratford-on-Avon i England. Han gick ut skolan vid sexton års ålder och gifte sig tidigt med den åtta år äldre Anne Hathaway. De fick tre barn tillsammans: Susanna, Hamnet och Judith. Det sägs att Shakespeares berömda pjäs "Hamlet" är döpt efter sonen Hamnet som drunknade som mycket liten. Strax efter denna olycka lämnade Shakespeare sin familj i Stratford-on-Avon och begav sig till London där han arbetade som skådespelare. Han skrev pjäser och spelade själv och försörjde sig väl på detta sätt. De allra sista åren tillbringade han dock i sin födelsestad.

Man vet egentligen inte så mycket om Shakespeare som privatperson, däremot är hans pjäser studerade in i minsta detalj. Han spelas ständigt runt om i världen och nu finns de flesta av hans pjäser dessutom filmatiserade.

Han skrev runt trettio pjäser och är väl mest berömd för sin dramatik, men han skrev också dikter (sonetter) som läses och uppskattas mycket än idag.

Shakespeares dramatik kan delas in i olika genrer. Han skrev historiska dramer som oftast byggde på krönikor om medeltida kungar som i "Henrik V" eller "Rickard III", tragedier som "Hamlet", "Mac Beth" och "Romeo och Julia", komedier som "Köpmannen från Venedig", och "Mycket väsen för ingenting" och så fantastiska sagospel som "En midsommarnattsdröm" och "Stormen". Många av hans verk balanserar mellan det tragiska och det komiska.

Läs mer om Shakespeare och hans verk:

Sveriges televisions sidor om Shakespeare

Shakespeares alla verk på engelska

Mycket innehållsrik sida om Shakespeare och hans verk

Tillbaka