Kyltekniken kan defineras som tekniken att alstra och utnyttja en lägre
tempratur än den som den aktuella omgivningen har. Detta innebär
att värme tas från ett medium med en låg temperatur och
överförs till ett medium med en högre temperatur.
Enligt termodynamikens andra huvudsats kan dock inte värme övergå
från en kall kropp till en varmare genom en naturlig process. Däremot
kan detta åstadkommas genom en kylteknisk process, vid vilken energi
i form av värme eller arbete tillförs processen.
Vid kylprocesser utnyttjas så kallade cirkelprocesser. En cirkelprocess
arbetar mellan en låg temperatur som man vill åstadkomma och
en högre, som bestäms av omgivningens eller kylvattnets temperatur.
Den ideala cirkelprocessen utgörs av en så kallad Carnot-process
som förlöper moturs mellan temperaturerna T1 och
T2 (se figur 2)
Värmet Q2 från det utrymme som ska kylas tillförs
processen vid temperaturen T2 och värmet Q1
bortförs vid temperaturen T1.
För att köldalstringen Q2 ska kunna åstadkommas
fordras tillsatsenergi och på grund av energins oförstörbarhet
råder sambandet:
E = Q1 - Q2.
Kylprocessen kan åstadkommas på flertalet olika sätt
men i praktiken används i huvudsak:
- köldblandningar
- expansionsprocesser
- förångningsprocesser
Här kommer i första hand förångningsprocessen att
behandlas.
I förångningsprocessen använder man sig av ett köldmedium,
med sådana egenskaper (ångtryckskurvor) att det förångas
(kokar) vid ett lågt tryck (låg temperatur) i värmeupptagaren
(förångaren) och kondenserar vid ett högre tryck (högre
temperatur) i värmeavgivaren (kondensorn).
Vid förångningsprocessen sker, liksom vid Carnot-processen,
upptagningen och avgivningen av värme vid konstanta temperaturer.
Men de två isentroperna vid Carnot-processen kan inte helt efterliknas
den verkliga processen.
Köldalsteringen sker alltså genom att köldmediet vid
låg temperatur upptar sitt ångbildningsvärme från
omgivningen. Förångningstemperaturen, den låga temperaturen
är konstant, vilket även gäller för den högre
temperaturen vid värmeavgivningen, den så kallade kondenseringstemperaturen.
|